23 Květen 16 15 Zář 17

Středoafrická republika: Pracovník Lékařů bez hranic Arsène Bassanganam byl zabit při přepadení konvoje

Lékaři bez hranic vzdávají hold oddanému kolegovi Arsènu Bassanganamovi, který zemřel při přepadení konvoje organizace ve Středoafrické republice.

Ve středu 18. května zastavili ozbrojenci v oblasti Kouki, 82 km na sever od města Bossangoa, tým Lékařů bez hranic. Ten ve dvou viditelně označených vozidlech přepravoval personál a pacienty. Útočníci přinutili celý tým z aut vystoupit a následně jeho členy okradli o jejich osobní věci a léky. Arsèna zastřelili poté, co musel se svými kolegy ležet více než 40 minut tváří k zemi.

„Jsme zničeni ztrátou našeho oddaného kolegy Arsèna, který zemřel, když pomáhal poskytovat život zachraňující zdravotní péči lidem v odlehlých lokalitách v okolí města Bossangoa,“ řekla Michelle Chouinard, vedoucí mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice.

„Arsène začal pro Lékaře bez hranic pracovat jako řidič v lednu 2014. V té době ve Středoafrické republice rozsah krize a míra násilí dosahovala vrcholu. Většina obyvatel Bossangoa žila v táborech pro vnitřně vysídlené lidi. A Arsène chtěl přes všechna nebezpečí své komunitě v těžkých časech pomoci.“

Arsène se v Bossangoa narodil a vyrostl zde. Mezi léty 2000 a 2010 se živil jako řidič pro komerční společnosti.

„Byl to velmi dobrý řidič a dělal vše, co bylo v jeho silách, aby zajistil našim pracovníkům bezpečí. Znal všechny cesty v této části země nazpaměť a byl to zapálený, odvážný, upřímný a taktní člověk. Jménem všech pracovníků Lékařů bez hranic vyslovujeme Arsènově rodině a přátelům upřímnou soustrast.“

Arsène byl starý 45 let a měl 12 dětí.

Činnost v oblasti byla pozastavena do doby, než Lékaři bez hranic obdrží dostatečné záruky bezpečnosti pro všechen personál a potvrzení, že jsou zde jejich lékařské a humanitární aktivity vítány. Lékaři bez hranic očekávají úplné prošetření celého incidentu místní policií a orgány a spravedlivé stíhání pachatelů.

Lékaři bez hranic začali poskytovat bezplatnou lékařskou péči ve Středoafrické republice v roce 1997. V té době byla úmrtnost v některých oblastech pětinásobná oproti jiným krizovým situacím. V následujících letech čelila Středoafrická republika vleklé zdravotní krizi. Politická nestabilita a obnovené násilí v roce 2013 zdravotní situaci dále zhoršily, 72 procent zdravotnických zařízení v zemi bylo poškozeno nebo zničeno. V reakci na nedávnou krizi Lékaři bez hranic zdvojnásobili rozsah zdravotní pomoci. V zemi nyní provozují 17 projektů.  Každý pátý Středoafričan žije v současnosti vysídlený mimo svůj domov, buď uvnitř Středoafrické republiky, nebo jako uprchlík v přilehlých zemích.

{{{ labels.morehistories }}}