08 Úno 16 15 Zář 17

Stovky mrtvých při posledním neštěstí ve Středomoří

Včerejší tragédie potvrzuje potřebu navýšení záchranných kapacit ve Středozemním moři

Při posledním neštěstí, k němuž došlo ve Středozemním moři, se převrátila loď se zřejmě 600 lidmi na palubě. Stovky se jich utopily. Tato tragédie podtrhuje závažnou nedostatečnost adekvátních pátracích a záchranných operací na moři, prohlašují Lékaři bez hranic / Médécins Sans Frontières (MSF).

Dřevěná loď se převrátila nedaleko libyjských břehů, pátrací a záchranná loď Lékařů bez hranic Dignity I dorazila na místo krátce poté.

Mezi zachráněnými byla i roční dívka z Palestiny jménem Azíl. Její otec ji naštěstí dokázal vytáhnout z vody, matka také přežila. Celou rodinu převzala loď Lékařů bez hranic Dignity I.

Lékaři bez hranic nejdříve obdrželi oznámení od Námořního záchranného koordinačního centra v Římě. Podle něj se ve středu 5. srpna v 9 hodin ráno ocitla dřevěná loď v nesnázích. Dignity I se ale na cestě zdržela, protože musela pomoci jinému člunu. Tato operace skončila v 12:30 a bylo při ní zachráněno 94 lidí. Dignity I pak obdržela další výzvu, aby pokračovala v cestě na pomoc původně ohlášenému plavidlu. Když se na místo přiblížila, byla tam již irská loď, která začala se záchrannou operací, protože člun se už převrátil. Odhaduje se, že neštěstí přežila jen polovina z 600 lidí.

Porodní asistentka Lékařů bez hranic sleduje, zda je dítě Syřanky jménem Alah naživu.

„Byl to strašlivý pohled: lidé se zoufale drželi záchranných kruhů, člunů nebo čehokoli jiného na dosah, aby se zachránili. Plavala mezi nimi těla těch, co se již utopili,“ vypověděl Juan Matías, projektový koordinátor na lodi Dignity I. „Fakt, že jsme byli zavoláni na pomoc této lodi a cestou jsme museli pomoct dalším lidem, ukazuje, jak vážně nedostačují zdroje určené pro záchranné operace.“

Na pomoc poté dorazila další záchranná plavidla a Dignity I poskytla ošetření 10 lidem. Pět z nich bylo v tak vážném stavu, že museli být evakuováni helikoptérou. K záchraně se připojily také další dvě lodi, na nichž týmy Lékařů bez hranic působí: Bourbon Argos a MY Phoenix (provozovaná organizací MOAS).

Ještě před včerejším neštěstím se počet lidí, kteří zahynuli při zoufalém pokusu překonat Středozemní moře, odhadoval na 1.941. Lékaři bez hranic začali s pátrací a záchrannou operací ve Středomoří v letošním květnu a zatím zachránili více než 10.000 lidí.

{{{ labels.morehistories }}}