07 Dub 15 15 Zář 17

Spolupracovnice Lékařů bez hranic nakažená ebolou se uzdravila

Lékaři bez hranic velmi vítají informaci francouzského ministerstva zdravotnictví ze 4. října, že naše kolegyně, která se v polovině září při zásahu proti epidemii eboly v Libérii nemocí sama nakazila a později byla evakuována do Francie, se uzdravila.

„Sdílíme radost rodiny naší kolegyně. Je to skvělá zpráva a pro nás všechny velká úleva. Rádi bychom poděkovali týmům v nemocnici Bégin, kde byla po návratu do Francie hospitalizována, za jejich skvělou práci a nasazení,“ uvedl Stéphane Roques, generální ředitel Lékařů bez hranic.

Od začátku epidemie eboly v západní Africe v březnu tohoto roku se virem nakazila řada zdravotníků místních ministerstev zdravotnictví a neziskových organizací, které na místě pomáhají. Jejich počet se odhaduje na více než 373 208 z nich nákazu nepřežilo. Od března 2014 onemocnělo také 16 místních spolupracovníků Lékař bez hranic, z nichž 9 zemřelo.

„Myslíme na ostatní spolupracovníky Lékařů bez hranic, kteří se od zahájení našeho krizového zásahu ebolou sami nakazili, a hlavně na ty, kteří nepřežili, a na jejich rodiny.“

Krizového zásahu Lékařů bez hranic v Guineji, Libérii a Sierra Leone se účastní na 3.000 místních a zahraničních spolupracovníků Lékařů bez hranic. „S ohledem na rychlost, jakou se virus šíří, a počet lidí, kteří se zásahu účastní, je bohužel nutné počítat s možností, že se nakazí další zdravotníci nebo členové jejich rodin. Pro dobro lidí v nejvíce postižených oblastech Lékaři bez hranic mohou pouze opět apelovat na ostatní státy, které k tomu mají prostředky, aby se okamžitě zapojily do boje proti ebole a pomohly ji zastavit,“ dodal Stéphane Roques.

{{{ labels.morehistories }}}