20 Říj 15 15 Zář 17

Speciál: Zima může na Balkáně způsobit katastrofu

Od začátku konfliktu se s nimi setkáváme v nemocnicích v Sýrii a ve zdravotnických zařízeních v uprchlických táborech i mimo ně v Jordánsku, Libanonu a Iráku. S lidmi, kterým válka zásadním způsobem zasáhla do života a převrátila ho vzhůru nohama, zbavila je vyhlídky na klidnou a spokojenou budoucnost. Mnozí z nich opustili domov narychlo, jen s nejnutnějším vybavením. Absolutní většina lidí prchajících před válkou nebo konfliktem, tedy okolo 86 %, zůstává v okolních zemích. Malá část se pokouší najít důstojný a bezpečný život v Evropě. „V Iráku jsem se setkala s lidmi, kteří utekli před vnitřním konfliktem anebo před válkou v Sýrii,“ popisuje pracovnice pražské kanceláře Lékařů bez hranic Lucia Brinzanik. „Vyprávěli mi o životě, který museli opustit, o příbuzných, o kterých nemají zprávy a bojí se o ně, o strachu z budoucnosti, ve které není naděje na lepší život pro ně ani pro jejich děti. Všichni, se kterými jsem mluvila, toužili po jediném – po bezpečném životě.“

„Nechtěla jsem opustit svou zem.“


„Děti se třásly zimou i strachy“


Setkáváme se s nimi i na jejich cestě do Evropy. Naše mobilní kliniky poskytují základní zdravotní péči na mnoha klíčových místech, kde se běženci shromažďují. Taková místa obvykle leží stranou obydlených oblastí, na územích nikoho, na hranicích mezi jednotlivými zeměmi. Naprosto nejsou připravena a vybavena na to, aby poskytla útočiště tisícům lidí, včetně starých osob a rodin s velmi malými dětmi. Počasí se v posledních dnech zhoršilo, prší, v noci teploty klesají k bodu mrazu, cesty jsou plné bahna. Naše týmy se setkávají s lidmi, kteří absolvují cestu bez zimního oblečení, v plastových sandálech nebo tenkých polobotkách. Stejných, v jakých vídáme obyvatele uprchlických táborů a vysídlené žijící v nedokončených budovách v zemích sousedících se Sýrií.

Lidé, kteří ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku utíkají před válkou, narážejí v Evropě na jiného nepřítele. Blíží se zima a oni zůstávají zablokovaní v transitních táborech bez dostatečné pomoci. Na registračních místech se prodlužují fronty, tisíce migrantů a uprchlíků čelí životním podmínkám ohrožujícím jejich zdraví a v extrémních případech i život. Nemají přístup k jídlu, vodě, hygienickým zařízením. Od kolegů z terénu víme, že velmi aktivní jsou v tomto směru spontánně se organizující dobrovolníci z ČR (více o jejich iniciativě a možnostech zapojit se najdete na stránkách PomocUprchlikum.cz). Působí na tranzitních místech, dovážejí teplé oblečení, přikrývky, trvanlivé potraviny.

Následující rozhovor, svědectví a fotogalerie přibližují důvody, které přiměly běžence opustit vlast, i to, co na své cestě prožívají.

Fotogalerie: Zbytečné utrpení


Ošetřili jsme 2 577 lidí ve třech státech


 

{{{ labels.morehistories }}}