18 Květen 17 13 Bře 19

Rozsáhlá očkovací kampaň jako reakce na epidemii spalniček v Conakry

Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví provedli Lékaři bez hranic v dubnu v Conakry, hlavním městě Guiney, rozsáhlou očkovací kampaň proti spalničkám. Od počátku roku bylo v Guinee zaznamenáno přibližně 3,5 tisíce případů spalniček a do dubna na toto onemocnění zemřelo 14 osob.  Nejvíce zasaženou oblastí jsou právě Conakry a Nzérékoré. Lékaři bez hranic mobilizovali 126 týmů po 13 osobách, které působily ve 164 očkovacích centrech po celém městě s přibližně třímilionovou populací. Očkovány byly všechny děti ve věku 6 měsíců až 10 let, to je přibližně 1 milion dětí. Lékaři bez hranic také podporují 30 zdravotních center v Conakry, kde jsou ošetřovány děti, u nichž již probíhá mírnější forma spalniček, a spádovou nemocnici, kde jsou hospitalizovány vážnější případy. Lékaři bez hranic dodávají léky a vybavení, školí místní personál a sbírají data o jednotlivých případech.

Guinea je jedna z nejchudších afrických zemí. Už tak slabý zdravotní systém byl dále vyčerpán epidemií Eboly. Nízké investice do zdravotnictví způsobily chátrání zdravotnických zařízení, úbytek trénovaného personálu (na 100 tisíc obyvatel připadá jen 18 lékařů) a nedostatečné dodávky zdravotnických potřeb. Více než polovina populace žije pod hranicí chudoby, lidé téměř nevyužívají zdravotnické služby, neboť ceny konzultací a léků jsou pro ně neúnosné.

Rutinní vakcinace v Guinee byla významně omezena v letech 2014-2015, kdy probíhala epidemie eboly. Většina zdrojů se v té době zaměřila na zvládnutí této nemoci a navíc se lidé báli – nechtěli se vystavovat nebezpečí infekce ve zdravotnických zařízeních. Tak zůstaly tisíce dětí nechráněny proti nemocem, před nimiž očkování poskytuje ochranu. Před rokem byla provedena celonárodní vakcinační kampaň na doplnění očkování dětem, které ho nedostaly (tohoto očkování se Lékaři bez hranic neúčastnili). I přesto došlo v únoru k vyhlášení epidemie spalniček.

Lékaři bez hranic působí v Guinee od roku 1984 a pomáhali zde při vypuknutí epidemie cholery a spalniček. V současnosti podporují ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví léčbu cca 9000 pacientů s HIV. Své aktivity na zvládnutí epidemie Eboly organizace ukončila vloni v září.

Spalničky dnes patří k nejnakažlivějším virovým onemocněním. Jedna infikovaná osoba může kontaminovat až 18 osob bez imunity. Denně ve světě zemře na spalničky odhadem 367 osob, většinou dětí, polovina z toho v subsaharské Africe. Epidemiím spalniček lze předcházet vakcinací, která pokryje 95 % populace.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}