25 Květen 15 15 Zář 17

Rozhovor z Nepálu: „Všichni mají strach“

Týmy Lékařů bez hranic se rychle vypravily na pomoc Nepálcům již po prvním zemětřesení. Vedoucí mise v Nepálu Anne Taylor v rozhovoru vysvětluje, jak se pomoc proměnila poté, co zemi postihlo druhé zemětřesení.


Vrací se situace k normálu?

Každý den cítíme, jak se země hýbe. Jsou to následné otřesy po prvním zemětřesení, které zemi zasáhlo 25. dubna. Druhý otřes z 11. května byl skoro stejně silný – dosáhl intenzity 7,3 Richtera. Všichni mají strach. Dnes jsem navštívila ortopedickou nemocnici v Káthmándú, kde budeme pracovat. V budovách nebyli žádní pacienti, všichni byli venku. Lidé zranění při zemětřeseních prodělali ortopedické operace a jsou hospitalizovaní ve stanech. Některá lůžka jsou kvůli nedostatku místa umístěná pod igelitovými plachtami nebo pletenými stínidly.

První, co jsme vzhledem k situaci udělali, byla distribuce stanů. Tento týden jsme postavili dva velké stany, do nichž se vejde 50 pacientů, a přidáme ještě jeden pro 70 osob.

V této nemocnici je operační sál, který by mohl docela dobře fungovat, ale nikdo do něj nechce jít. Chirurgie se z obavy před dalšími otřesy provádí v areálu nemocnice ve speciálně vybaveném stanu. Zatím to jde dobře. Musíme se zaměřit na pooperační péči, která bude středem naší práce. Fyzioterapeuti začnou s rehabilitací pacientů. Pro tyto potřeby postavíme speciální stan, kde budou navíc psychologové poskytovat podporu obětem zemětřesení.

Panuje mezi lidmi pořád strach?

Ano, obyvatelé jsou traumatizovaní a bojí se. Když 11. května udeřilo druhé zemětřesení, lidé panikařili. Utíkali z domů a jejich okolí. Plně si uvědomovali riziko, které hrozí uvnitř budov. V Arughatu v okrese Ghorka jsem viděla spoustu vážně poškozených domů. Jejich stěny stále stojí, jsou ale popraskané a hrozí, že se zřítí.

Jakou pomoc mohou Lékaři bez hranic v takové situaci poskytnout?

K obyvatelům izolovaných vesnic v horských oblastech se nedostala skoro žádná pomoc. Armáda jen stačila převézt raněné do nemocnic. Spousta silnic je přerušená, a tak se do vysokohorských vesnic můžete dostat jen helikoptérou.

Do odlehlých vesnic se Lékaři bez hranic dostávají jen pomocí vrtulníků.

Tým našich logistiků přistál 21. května ve vesnici poblíž Arughatu, aby distribuoval hygienické sady (kbelíky, mýdlo, ručníky a čističe). Přiletěl s nimi i zdravotnický tým, který bude na místě poskytovat vyšetření. Vrtulník se musel několikrát vracet, aby dovezl další sady materiálu.

Tyto dva týmy se v příštím týdnu vydají do různých izolovaných vesnic v okolí. Budou distribuovat stany, přikrývky a kanystry, protože bylo v této oblasti zničeno 80-100 % domů. Lidé přespávají pod širým nebem a potřebují přístřešky. Situace vyžaduje rychlý zásah, protože už brzy začne období monzunů.

Naše operace s pomocí helikoptéry nám také umožní převážet v případě potřeby pacienty do naší nafukovací nemocnice, kterou jsme vybudovali v Arughatu. Zařízení má operační sál, porodnickou jednotku a pohotovost. Tuto 20lůžkovou nemocnici jsme otevřeli 8. května. Problémem ale zůstává to, že se lidé v zemi přesouvají jen s velkými obtížemi.

Nafukovací nemocnice Lékařů bez hranic v Arughatu v okrese Ghorka.

{{{ labels.morehistories }}}