07 Dub 15 15 Zář 17

Rozhovor: “Musíme zastavit šíření eboly a dostat epidemii pod kontrolu...”

Kigadi, 1. srpen 2012 – Epidemie viru ebola jsou velmi vzácné, ale pro Dr. Olimpii de la Rosa, pohotovostní koordinátorku Lékařů bez hranic, nejsou ničím novým. Když se ebola objevila v Ugandě v roce 2007, Dr. Rosa podporovala zdravotnický tým bojující s epidemií. O pět let později začíná další krizová intervence Lékařů bez hranic a týmy opět usilují o zastavení šíření smrtícího viru.

Jaká je současná situace v Ugandě a kolik lidí bylo nakaženo?

Zatím bylo zaznamenáno 36 případů eboly a 14 lidí zemřelo. Laboratorní testy oficiálně potvrdily, že se jedná o ebolu.

Kde je epicentrum nákazy?

18 pacientů s ebolou bylo přijato do nemocnice v Kigadi v oblasti Kibaale na západě Ugandy. Tým Lékařů bez hranic zahájl 31. července krizovou intervenci v Kigadi, aby zamezil šíření viru.

Mají lidé v Kigadi strach z dalšího šíření eboly?

Místní komunita je pochopitelně velmi znepokojená, ale situace v oblasti je klidná a nemocnice zůstává otevřená. Pokud se nám podaří zamezit šíření viru ebola, dostaneme epidemii pod kontrolu.

Co si myslíte o pokynech ugandského prezidenta, který lidem radí omezit vzájemný kontakt?

Je pravda, že omezit přímý styk s jinými lidmi je dobrý preventivní prostředek. Ale lidé bez symptomů nešíří nákazu, a proto by se lidé neměli bát vyjít na ulici. Zamezení styku s tělními tekutinami jiných lidí je nejlepší prostředek k zastavení epidemie, ale toto je opravdu nutné jen v oblasti Kigadi.

Existuje lék proti ebole?

Proti ebole neexituje specifická léčba, ale někteří lidé nákazu přežijí. Úmrtnost závisí na konkrétním typu viru, kterých může být celkem pět. Toto je epidemie súdánského typu viru ebola, který se poprvé objevil v Súdánu v roce 1976. Není to nejvíce smrtící varianta, ale úmrtnost při ní i tak dosahuje až 70 procent.

Jak se tedy pečuje o pacienty?

Pacienti vyžadují intenzivní podpůrnou péči. Často jsou dehydrovaní a potřebují infúze nebo orální rehydratační roztoky. Zatím však neznáme žádnou specifickou léčbu proti ebole. Testuje se několik vakcín, ale jejich uvedení do praxe může trvat léta.

Co Lékaři bez hranic dělají pro zamezení šíření viru?

Prioritou Lékařů bez hranic je vytvoření detekčního sytému k co nejrychlejší izolaci a léčbě infikovaných lidí. Zřídili jsme osvětové týmy, které v komunitách vysvětlují příznaky viru a radí, jak se vyhnout riziku nákazy.

Proč nosí zdravotníci Lékařů bez hranic při styku s pacienty speciální obleky?

Ebola se rychle šíří přímým kontaktem s nakaženými lidmi nebo zvířaty, a může se přenášet krví, tělními tekutinami a také kontaktem s oblečením nakažené osoby. Proto nosí týmy Lékařů bez hranic speciální ochranné obleky.

Kdy byly zaznamenány první příznaky eboly?

Epidemie byla oficiálně vyhlášena 28. července, ale první případy se objevily už 12. července. První příznaky eboly mohou připomínat jiné nemoci, a proto se ke všem nemocným musí přistupovat s extrémní opatrností. Prvním případem byla pravděpodobně tříměsíční holčička, jejíž matka byla také nemocná. Když dítě zemřelo, rodina se snažila dopátrat příčiny, ale nic nezjistila. Kolovaly pouze zvěsti o čarodějnictví. Pohřbu se zúčastnilo 65 lidí, z nichž posléze 15 onemocnělo a 11 z nich zatím zemřelo.

Proč jsou při epidemii eboly tak nebezpečné pohřby?

Ebola je velmi nakažlivá a šíří se tělními tekutinami, a proto jsou pohřby obzvláště riskantní – zejména, pokud nebyly při styku s tělem zemřelého použity ochranné prostředky. Většina mrtvých při této epidemii jsou lidé, kteří se účastnili pohřbu té dívky.

Rozšířila se epidemie do hlavního města Kampala?

Většina případů byla zatím identifikována v oblasti Kibaale, kde také Lékaři bez hranic zahájili svou intervenci.

 

{{{ labels.morehistories }}}