23 Úno 15 15 Zář 17

Rozhovor: Evropská unie se musí zabývat situací, která ohrožuje životy lidí prchajících přes moře

V souvislosti s tragédií ve Středozemním moři, kdy po potopení lodi převážející migranty do Evropy zahynulo na 300 lidí, vyzvali Lékaři bez hranic Evropskou Unii, aby okamžitě přehodnotila svůj přístup k migrantům. žadatelům o azyl, uprchlíkům a lidem kontrolovaným na hranicích.

Na konci minulého roku byla ukončena záchranná operace Mare Nostrum. Lékaři bez hranic již tehdy vyjádřili obavy, že situace bude ještě katastrofálnější, protože v příštích měsících přijde hlavní sezóna, kdy se lidé budou pokoušet překročit Středozemní moře.

Lékaři bez hranic opakují, že záchranné operace na moři jsou zcela nezbytné ve chvíli, kdy migranti, žadatelé o azyl a uprchlíci nemají legální možnost jak se do Evropy dostat. Musí tedy podruhé riskovat svůj život, když už se jim podařilo uprchnout před nebezpečím v domovské zemi.

Rozhovor se Stefanem Di Carlem, vedoucím mise Lékařů bez hranic v Itálii

V reakci na pokračující humanitární a zdravotní potřeby migrantů, žadatelů o azyl a uprchlíků, kteří překračují Středozemní moře a přijíždějí do Itálie, začal tým Lékařů bez hranic od února poprvé pracovat v centru v Pozzallu na Sicílii, kde tito lidé dostávají poprvé pomoc. Lékaři bez hranic jim po příjezdu poskytují zdravotní péči ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví.

1. Jak vypadá práce Lékařů bez hranic v centru?

Náš tým v přístavu v Pozzallu poskytuje od začátku roku 2014 zdravotní vyšetření a provádí triáž (třídění pacientů) u migrantů, žadatelů o azyl a uprchlíků při jejich příjezdu. Od února jsme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví začali pracovat v centru pro příjem uprchlíků, kde lidem poskytujeme lékařské služby, když do centra dorazí, a také během jejich následného pobytu v centru. Lékaři a zdravotní sestry v našem týmu spolupracují s personálem ministerstva zahraničí.

2. Jaké jsou zdravotní potřeby přijíždějících lidí?

V loňském roce jsme viděli spoustu lidí, kteří trpěli nemocemi spojenými s dlouhou cestou nebo špatnými životními podmínkami, jako jsou kožní infekce, drobná poranění, celková slabost nebo popáleniny způsobené při kontaktu s benzínem. Ošetření se jim dostalo už od týmu, který provádí záchranné operace na moři, a tudíž přijížděli v obecně dobrém zdravotním stavu. Po zastavení operace Mare Nostrum na konci minulého roku nevíme, jak bude vypadat tento rok. Výhled situace nás znepokojuje a obáváme se toho, že do přístavu bude přijíždět více migrantů ve vážném zdravotním stavu, způsobeném obtížnou cestou.

Lékaři bez hranic migrantům, žadatelům o azyl a uprchlíkům v provincii Ragusa poskytují také psychologickou péči. Péče o duševní zdraví je při jejich příjezdu velmi důležitá, protože mnoho z nich zažilo traumatické události ve svých domovských zemích nebo během cesty.

3. Čeho všeho byli Lékaři bez hranic zatím svědky?

Právě jsme začali pracovat v prvním centru pro příjem uprchlíků. V posledních týdnech dorazilo jen několik lodí. Ale z tragédií, které se ve Středozemním moři staly v minulém týdnu, můžeme vidět, že tu stále je konkrétní problém. Restriktivní migrační politika Evropské unie a hraniční kontroly způsobují, že jediná možnost, která lidem zbývá, je dostat se do Evropy po moři. To je příčina těchto nehod. Víme, že sice nejsou řešením problému, jsou ale absolutně nezbytné dokud uprchlíci nebudou mít jinou možnost jak se do Evropy dostat bezpečně.

V nadcházejících měsících po zimním období předpokládáme nárůst v počtu příjezdů. Itálie a Evropská Unie se touto situací, která ohrožuje lidské životy, musí zabývat.

Lékaři bez hranic pracují s uprchlíky a migranty v Itálii od roku 2002. Týmy pracovaly zejména na ostrově Lampedusa od roku 2002 do roku 2013. Dnes Lékaři bez hranic podporují italské zdravotnické orgány poskytováním zdravotní péče uprchlíkům, migrantům a žadatelům o azyl v Pozzallu a provincii Ragusa na Sicílii.

{{{ labels.morehistories }}}