23 Úno 15 15 Zář 17

Rozhovor: “Chtěl bych být hlasem mlčících...”

Mqondisi Mkandla je 17letý chlapec ze Zimbabwe. Studuje na střední škole Sv. Bernarda v Bulawayu, druhém největším městě Zimbabwe. Je sirotek a žije na předměstí se svou babičkou. Mqondisi je HIV pozitivní. Léčí se a aktivně se angažuje v boji proti stigmatizaci HIV/AIDS. Je členem Mpilo Teen Clubu, skupiny HIV pozitivních teenagerů v Bulawayu. V klubu, který v roce 2004 pomohli založit Lékaři bez hranic, se Mqondisi setkává s přáteli a zapojuje se do různých aktivit. V těchto dnech je Mqondisi velmi šťastný – už brzy bude na cestě do USA. Míří do Washingtonu, kde se bude účastnit mezinárodní konference o AIDS. Bude na ní popisovat své zkušenosti a výzvy, kterým musí čelit adolescenti nakažení HIV.

Jak se cítíš před cestou do Washingtonu?

Nejdřív musím říct, že mám opravdu radost, že můžu jet. Je to čest reprezentovat svou zemi na tak důležité události, jako je mezinárodní konference o AIDS (IAC) ve Washingtonu. Před cestou se cítím nedočkavě, pojedu jako zástupce všech ostatních, kteří zůstávají doma. A je to také splnění snu a moje první velká cesta. Mám radost.

Co od IAC očekáváš?

Především čekám, že budu mít možnost sdílet své životní zkušenosti a poučit ostatní o problémech spojených s HIV a AIDS. Chtěl bych být hlasem mlčících, zprostředkovatelem výzev, kterým u nás doma čelí děti a adolescenti. A také se toho více naučit o HIV a AIDS.

Jaké je hlavní poselství, které bys chtěl přinést do Washingtonu?

Vzhledem k mému zázemí budu na IAC doporučovat především tyto dvě věci: je potřeba podporovat lidi a především adolescenty, aby se nebáli jít na testy, a také jim vysvětlit, že diagnózou HIV život nekončí.  

Co na tvpu cestu říkají kamarádi? Měli pro tebe nějaká doporučení?

Mí kamarádi jsou nadšení, že jsem dostal šanci vyjet ven, reprezentovat je a skutečně sdílet jejich problémy na tak velké akci, jako je IAC. Jsou rádi, že jedu jako jejich zástupce.

Proč myslíš, že je důležité sdílet své osobní příběhy s ostatními?

Myslím, že je to důležité proto, abych podpořil ostatní a poučil je o tom, jak žít bez stresu a s nadějí do budoucnosti i přes jejich nemoc.

 

 

IAC probíhá ve Washingtonu ve dnech 22.-27. 7. Jedná se o nejvýznamnější shromáždění tohoto typu na světě. Rozsáhlý tým Lékařů bez hranic bude na konferenci informovat o nových opatřeních a typech léčby, které by měly zajistit co nejkvalitnější péči pro co nejvíce pacientů. O průběhu a závěrech konference vás budeme v průběhu týdne pravidelně informovat prostřednictvím Facebooku, Twitteru a našich webových stránek. Lékaři bez hranic chtějí především sdílet výsledky svých výzkumů a obavy ze snižování dárcovské podpory, které vážně ohrožuje dosažené pokroky v boji pro pandemii HIV/AIDS. Více se o problematice dozvíte ZDE.

 

 

{{{ labels.morehistories }}}