22 Led 15 15 Zář 17

Rozhodnutí indického soudu v případu Novartis chrání Indii jako „lékárnu pro rozvojový svět“

Mezní rozhodnutí Nejvyššího soudu v Chennai, který podpořil indický patentový zákon v neprospěch švýcarské farmaceutické společnosti Novartis, znamená obrovské vítězství pacientů na cestě k cenově dostupným lékům v rozvojových zemích. Uvedli to představitelé mezinárodní zdravotnické a humanitární organizace Lékaři bez hranic.

Je to veliká úleva pro lékaře a pacienty, kteří jsou na cenově dostupných lécích, vyráběných v Indii, opravdu velmi závislí,“ řekl Dr. Tido von Shoen-Angerer, ředitel Kampaně za dostupnost základních léků organizace Lékaři bez hranic. „Rozhodnutí soudu nyní činí indické patenty na léky, které tak naléhavě potřebujeme, méně pravděpodobnými. Apelujme na nadnárodní farmaceutické společnosti a bohaté země, aby nezasahovaly do indického patentového práva a přestaly jednou provždy naléhat na přísnější patentové režimy v rozvojových zemích“.

Společnost Novartis podala soudní žalobu na indickou vládu kvůli přijatému patentovému zákonu, neboť požadovala širší patentovou ochranu pro své produkty, než jakou zákon nabízel. Tvrzením Novartisu bylo, že indický patentový zákon nesplňuje pravidla stanovená Světovou obchodní organizací (WTO) a že je v rozporu s indickou ústavou. Jak je nyní vidět, všechna tvrzení Novartisu byla nejvyšším soudem zamítnuta.  

Indie začala udílet patenty na léky, tak aby dodržela kritéria WTO, vytvořila ale také zákony se zárukami zabezpečujícími, že patenty mohou být udíleny pouze skutečným inovacím. To znamená, že země hledající možnost získání patentu pro modifikace již objevených molekul, za účelem dalšího prodloužení jejich monopolu na výrobu existujících léků, by v Indii neuspěly. Je to právě tento aspekt práva, který se Novartis snažil odstranit. Soudní rozhodnutí ve prospěch společnosti Novartis by drasticky omezilo produkci cenově dostupných léků v Indii, které jsou kritické pro lečbu nemocí napříč rozvojovými zeměmi.

Vlády rozvojových zemí a mezinárodní organizace jako UNICEF a Clintonova nadace jsou závislé na dovozu cenově dostupných léků z Indie. 84% antiretrovirálních léčiv, které Lékaři bez hranic předepisují svým pacientům po celém světě, pochází od indických výrobců generik. Indii musí být dovoleno zůstat “lékárnou pro rozvojový svět”.

Téměř půl milionu lidí po celém světě vyjádřilo znepokojení nad možným negativním dopadem tohoto kroku společnosti Novartis na dostupnost nezbytných léčiv. Mezi lidmi, kteří podepsali petici, byli indický ministr zdravotnictví Anbumani Ramadoss, arcibiskup Desmond Tutu, ředitel Světového fondu Michel Kazatchkine, členové Evropského parlamentu a Kongresu Spojených států, bývalá prezidentka Švýcarska Ruth Dreifuss, bývalý vyslanec Spojených národů pro AIDS v Africe Stephen Lewis, německá ministryně pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul, norský ministr pro mezinárodní rozvojovou pomoc Erik Solheim, jako i autoři John Le Carré and Naomi Klein.  

Petici Lékařů bez hranic, žádající společnost Novartis, aby upustila od žaloby, podepsalo více než 420 000 lidí.

{{{ labels.morehistories }}}