14 Květen 15 15 Zář 17

Reakce Lékařů bez hranic na návrh Evropské komise k migraci

Lékaři bez hranic vítají, že se Evropská komise začala intenzivně věnovat krizi odehrávající se na hranicích EU. Zůstáváme však obezřetní, dokud není zřejmé, jak se bude Agenda pro migraci, zveřejněná včera Evropskou komisí, skutečně realizovat.

Navýšení financování a geografického rozsahu mise Frontex/Triton je pozitivním signálem, že se Evropa konečně zapojuje a přebírá svůj díl odpovědnosti ve Středozemním moři. Obáváme se ale dopadů této víceúčelové mise. Silné vojenské zaměření na pašeráky lidí může mít vážný dopad na pátrací a záchranné snahy humanitárních organizací, jako jsou Lékaři bez hranic a MOAS, i na lidi, jimž se snažíme pomáhat.

Evropská unie musí urychleně prokázat, že dokáže situaci změnit a zachránit životy lidí na moři tím, že nabídne smysluplné alternativy k těmto riskantním cestám lodí. Čelní evropští představitelé musí zajistit, že jejich politika a aktivity neohrozí ty, které se snažíme chránit, ale zaměří se na zmenšení jejich utrpení a záchranu životů.

Evropa také musí rychle zlepšit podmínky v přijímacích centrech na jihu Evropy, v nichž ti, kdo uprchli přes Středozemní moře, žijí. Lékaři bez hranic budou pokračovat ve svých pátracích a záchranných aktivitách na moři, dokud EU nezrealizuje svůj příslib. Nadále také budeme poskytovat zdravotní péči migrantům a uprchlíkům na pevnině, po jejich příchodu do Evropy.

Tým Lékařů bez hranic pracuje na lodi MY Phoenix, kterou provozuje organizace MOAS. Toto plavidlo vyplulo z Malty 2. května a pomohlo již zachránit životy přibližně 1.000 lidí v ohrožení. Pátrací a záchranné aktivity ve Středozemním moři posílila také vlastní loď Lékařů bez hranic. 68metrová MY Bourbon Argos pojme na palubu až 300-350 zachráněných. Obě lodi spolupracují, aby co nejrychleji přispěchaly na pomoc lidem v nouzi.

{{{ labels.morehistories }}}