19 Úno 16 15 Zář 17

Při násilnostech v Malakalu zemřelo 18 lidí, včetně dvou pracovníků Lékařů bez hranic

V Jižním Súdánu byli zabiti dva místní pracovníci mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF). O život přišli v době, kdy v  táboře na ochranu civilistů ve městě Malakal vypukly boje. Celkem zemřelo osmnáct lidí.

Násilí v táboře vypuklo ve středu v noci. První boje trvaly zhruba tři hodiny a nahnaly zhruba 600 lidí – většinou žen a dětí – do nemocnice Lékařů bez hranic, kde hledali bezpečí. 

Útočníci během násilností vnikli do domů dvou jihosúdánských zaměstnanců Lékařů bez hranic a napadli je. Humanitární pracovníci útok nepřežili. Celkem zemřelo při násilnostech v táboře na ochranu civilistů osmnáct lidí. 

Týmy Lékařů bez hranic ošetřovaly zraněné celou noc. Během první vlny přijaly 36 raněných, nejméně 25 z nich mělo střelná poranění a osm jich potřebovalo operaci. Další zranění navíc stále přicházeli. Mezi poraněnými je i další zaměstnanec této mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace.

„Je to otřesný útok na civilisty a žádáme ozbrojené skupiny, aby s takovýmito činy přestaly. Lidé přišli do tábora na ochranu civilistů proto, aby zde našli ochranu. Měla by to být svatyně respektovaná všemi stranami,“ uvedl Marcus Bachmann, projektový koordinátor Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu.

V tomto táboře ve městě Malakal přežívá v současné době na 40 tisíc lidí. Mnoho z nich přišlo z oblastí, kde chybí humanitární pomoc už celé měsíce. Většina přišla bez jakýchkoliv prostředků a věcí. Lidé se ukrývají v táboře na ochranu civilistů v Malakalu prakticky od chvíle, co v oblasti vypukl v prosinci roku 2013 konflikt. Loni se jejich počet více než zdvojnásobil. V dubnu přišlo 10 tisíc vysídlených lidí, v červenci a srpnu pak dalších 16 tisíc.

Lékaři bez hranic provozují v Malakalu nemocnici, která má 50 lůžek a čtyřiadvacetihodinovou pohotovost. Další pohotovost je přímo v táboře pro ochranu civilistů. Organizace pracuje v regionu, jenž dnes tvoří Jihosúdánskou republiku, od roku 1983. Zaměstnává tam více než 2 937 místních zaměstnanců a 329 mezinárodních pracovníků, kteří reagují na širokou škálu zdravotnických potřeb a mimořádných situací. Kvalitní zdravotní péči poskytují bezplatně v osmnácti projektech v sedmi z deseti jihosúdánských států a ve zvláštní administrativní oblasti Abyei. 

Naše myšlenky jsou s rodinami kolegů, kteří přišli o život.

{{{ labels.morehistories }}}