18 Srp 16 20 Květen 19

Při leteckém útoku na nemocnici Abs v Jemenu zemřelo 19 lidí

Aktualizace 17. 8. 18:05:

Podle posledních informací musíme bohužel potvrdit, že počet obětí pondělního útoku opět narostl. Obětí je v tuto chvíli 19, mezi nimi náš kolega Abdul Kareem al Hakeemi.

Aktualizace 16. 8. 16:52:

Počet obětí pondělního útoku na nemocnici Abs v Jemenu, kterou podporují Lékaři bez hranic, se zvýšil. Zemřeli tři pacienti, kteří byli po útoku v kritickém stavu hospitalizováni. Letecký útok na zdravotnické zařízení v governorátu Hajjah na severozápadě země tak podle posledních informací nepřežilo čtrnáct lidí, dalších 24 jich bylo zraněno. Mezi oběťmi útoku je i spolupracovník Lékařů bez hranic Abdul Kareem al Hakeemi.

V době útoku byla nemocnice plná pacientů. „Lékaři bez hranic všechny pacienty i zaměstnance evakuovali. Uzavření této plně funkční nemocnice sloužící celé oblasti znamená, že místní obyvatelstvo přišlo o nezbytnou lékařskou péči ve chvíli, kdy je její dostupnost velmi důležitá,“ uvedl Juan Prieto, šéf mise Lékařů bez hranic v Jemenu.

Lékaři bez hranic stále zjišťují škody a provedou vlastní vyšetřování útoku. Je to už čtvrtý útok na zdravotnická zařízení Lékařů bez hranic v Jemenu za necelý rok. „Lékaři bez hranic jsou po každém útoku ujištěni stranami zapojenými do konfliktu, že už se to nestane. Tento nový incident ale ukazuje, že neexistují efektivní opatření, která by zabránila tomu, aby nemocnice nebyly válečnými oběťmi. Lékaři bez hranic poskytli GPS souřadnice všech svých zařízení v Jemenu všem stranám konfliktu, přesto byli čtyřikrát zasaženi. Pokud současné vojenské protokoly vedou k ‚chybám‘, při nichž jsou ničena plně funkční lékařská zařízení, pak tyto protokoly musí být změněny,“ dodala Teresa Sancristóval, vedoucí operací Lékařů bez hranic v Jemenu.

Původní zpráva:

Nemocnici Abs v jemenském guvernorátu Hajjah zasáhl v pondělí v 15:45 místního času letecký útok. Zemřelo při něm jedenáct lidí a nejméně devatenáct dalších bylo zraněno. V posledním roce se v Jemenu staly terčem útoku čtyři nemocnice podporované Lékaři bez hranic.

Při pondělním útoku výbuch bezprostředně zabil devět lidí včetně jednoho pracovníka Lékařů bez hranic. Dva další pacienti zemřeli během převozu do nemocnice Al Jamhouri. Pět pacientů zůstává hospitalizovaných. Zbývající pacienti a pracovníci byli evakuováni. Nemocnice Abs, kterou Lékaři bez hranic podporují od července 2015, byla částečně zničena.

Všechny válčící strany, včetně koalice vedené Saudskou Arábií, opakovaně dostávaly GPS souřadnice zdravotnického zařízení. Poloha nemocnice byla dobře známa.

„Je to čtvrtý útok na zařízení Lékařů bez hranic za necelý rok. Opět jsme svědky tragických důsledků bombardování zdravotnického zařízení. Opět byla bombardována plně funkční nemocnice, plná pacientů a místních i mezinárodních pracovníků Lékařů bez hranic. Stalo se tak ve válce, která nebere žádné ohledy na zdravotnická zařízení a pacienty. Nálet zasáhl areál nemocnice a připravil jedenáct lidí o život,“ uvedla Teresa Sancristóval, vedoucí operací Lékařů bez hranic v Jemenu.

Nedávno byla přijata rezoluce OSN, která vyzvala k ukončení útoků na zdravotnická zařízení, zároveň zazněla na nejvyšší úrovni prohlášení zavazující se k dodržování mezinárodního humanitárního práva. Navzdory tomu se však zdá, že se neudělalo nic, co by přimělo válčící strany v Jemenu respektovat zdravotníky a pacienty. Pokud nebudou následovat činy, jsou podobná veřejná gesta bezvýznamná. Ať už byl útok záměrný, nebo k němu došlo z nedbalosti, je neakceptovatelný.

„V Jemenu jsou i nadále zabíjeni a zraňováni lidé ve chvílích, kdy vyhledávají lékařskou pomoc. Násilí v Jemenu má obrovský dopad na civilisty. Chceme vyjádřit rozhořčení nad tím, že opět musíme přát upřímnou soustrast rodině našeho pracovníka a příbuzným deseti pacientů, kteří měli být v nemocnici v bezpečí,“ dodala Teresa Sancristóval.

Lékaři bez hranic vyzývají všechny bojující strany a zejména koalici vedenou Saúdskou Arábií, která je za útok zodpovědná, aby zajistily, že se další podobné útoky nebudou opakovat.

Zdravotnické zařízení Abs bylo hlavní fungující nemocnicí v západní části guvernorátu Hajjah. Od července 2015 v ní zdravotníci ošetřili 4 611 pacientů. V nemocnici byla pohotovost se čtrnácti lůžky, porodnice a chirurgie. V posledních týdnech zaznamenala nárůst počtu raněných pacientů, zejména obětí nedávných střetů a bombardování v oblasti. V době útoku bylo na chirurgii 23 pacientů, na porodnickém oddělení jich bylo 25 (z toho 13 novorozenců) a 12 pak na dětském oddělení. Během dne bylo přijato několik válečných raněných. Kolik bylo pacientů na pohotovosti, zatím není jasné.

Lékaři bez hranic působí v Jemenu v 11 nemocnicích či zdravotnických centrech a poskytují podporu dalším 18 nemocnicím nebo zdravotnickým střediskům v osmi guvernorátech (Aden, Al-Dhale‘, Taíz, Saada, Amran, Hajjah, Ibb a Sana’a). V současné době pracují v Jemenu více než dva tisíce pracovníků Lékařů bez hranic, včetně 90 mezinárodních spolupracovníků.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}