16 Pro 15 15 Zář 17

Pravidelné přerušení útoků je nedostatečnou reakcí na utrpení civilistů

Praha, 8. ledna 2009. Vojenská ofenzíva v pásmu Gazy postihuje i civilisty, zatímco zdravotnické týmy i nadále čelí překážkám v poskytování pomoci, uvedla mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières. Mezinárodní společenství se nesmí spokojit s omezeným přerušením bojů, které ani zdaleka nepostačuje na zajištění život zachraňující pomoci.

S pokračováním izraelské vojenské ofenzívy dosahuje daň na obyvatelích ­- odhadem 600 mrtvých a 2950 zraněných za 11 dní - alarmujících rozměrů a je indikátorem extrémního násilí, které bez rozdílu zasahuje i civilisty.

1,5 milionu Palestinců v pásmu Gazy, z nichž více než polovinu tvoří děti, je dnes vystaveno nepřetržité střelbě a bombardování,“ řekl vedoucí mise Lékařů bez hranic Franck Joncret. „Jak si může někdo myslet, že tak zdrcující útok může ušetřit civilisty, kteří nemohou před násilím uprchnout a jsou uvězněni v hustě osídlené enklávě?“

Vojenská ofenzíva zasela teror uprostřed městské populace. Obyvatelé se neodvažují opouštět své domovy, aby vyhledali zdravotní péči. Nedostatek bezpečnosti ovlivňuje také humanitární organizace. Palestinští humanitární a zdravotničtí pracovníci se stávají obětí palby a nemocnice a ambulance jsou bombardovány.

Pohotovostní oddělení v nemocnicích jsou zaplavena zraněnými pacienty. Zdravotnický personál v nemocnici Al Shifa provedl za posledních 10 dnů více než 300 chirurgických zákroků.

Šest operačních sálů nemocnice je plně vytíženo, v každém sálu probíhají současně dvě operace,“ řekla Cécile Barbou, zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic v Gaze. „Palestinští chirurgové a zdravotníci jsou vyčerpáni a snaží se držet krok s počtem zraněných. Většinu akutních případů tvoří pacienti s vážnými zraněními, kteří utrpěli mnohačetná zranění, především na hrudi, břiše a v obličeji.“

Týmy Lékařů bez hranic v Gaze, složené ze tří mezinárodních a asi 70 místních spolupracovníků, se od začátku ofenzívy snaží podporovat palestinská zdravotnická zařízení a ošetřují zraněné. Distribuují zdravotnický materiál a léky do několika nemocnic, kterým došly zásoby. Asi 20 spolupracovníků Lékařů bez hranic současně ošetřuje obyvatele Gazy v jejich domovech a denně navštíví asi 40 pacientů.

Míra nebezpečí je tak vysoká, že naše možnost pohybovat se a poskytovat zdravotní péči je zásadně omezena,“ uvedla Jessica Pouraz, koordinátorka projektu v Gaze. „Potřebujeme neomezený přístup, abychom se mohli kdykoliv dostat ke zraněným. Civilisté musí mít možnost vyhledat zdravotnická zařízení.“

Na žádost lékařů z nemocnice Al Shifa posílají Lékařů bez hranic do oblasti chirurgický tým, složený z chirurga, anesteziologa a instrumentářky, a mobilní nemocnici s operačním sálem a jednotkou intenzivní péče, která zvýší kapacitu nemocnice. Lékaři bez hranic věří, že se jim podaří získat potřebná povolení, která umožní dostat personál a potřebný materiál do pásma Gazy.

Za současných okolností může sice krátkodobé přerušení bojů zlepšit přístup ke zdravotnickým zařízením a humanitárním pracovníkům částečně umožní pohyb a transport zásob a život zachraňujícího materiálu, např. paliva, jídla, zdravotnického materiálu a léků. „Tato částečná opatření, která mají uspokojit mezinárodní mínění, ale nemají žádný vliv na přímé a masivní násilí, jímž trpí civilní obyvatelstvo,“ uvedl Dr. Marie-Pierre Allié, prezident francouzské sekce Lékařů bez hranic.

{{{ labels.morehistories }}}