06 Květen 16 15 Zář 17

Polní nemocnice v Praze přibližuje válečnou chirurgii i epidemie

Jak chirurgové operují ve válkách? Co chrání nemocnice před útoky? Proč mají některé podvyživené děti nafouklá břicha? Jakou chuť má roztok proti choleře? Na tyto a mnohé další otázky nabízí odpovědi „Polní nemocnice Lékařů bez hranic“, která nyní stojí na náměstí Míru v Praze. Putovní výstava názorně přibližuje, co se děje například při vypuknutí epidemie nakažlivé choroby, válečného konfliktu nebo v případě přírodní katastrofy.

Výstava upozorňuje na množství útoků na nemocnice v konfliktních oblastech, k nimž dochází navzdory faktu, že zdravotnická zařízení ve válkách chrání Mezinárodní humanitární právo a Ženevské úmluvy. Připomíná, že Lékaři bez hranic na svých misích využívají pouze neozbrojenou ochranku, chrání je jejich neutralita. Zbraně do jejich zařízení nesmějí nosit nejen zaměstnanci, ale ani pacienti.

„Intenzita útoků na zdravotnická zařízení ve světě se v minulých měsících zvýšila nebývalou měrou. V Sýrii je znám případ, kdy lidé protestovali proti otevření nemocnice z obavy, že se stane terčem útoku. V Jemenu se obyvatelé schovávají v jeskyních a bojí se vyhledat ošetření v nemocnici - ze stejného důvodu. Chceme se s takovou situací smířit? Charakter válek se možná mění, ale pravidla válek nikoliv. Pokud nebudou dodržována, miliony lidí budou trpět zbytečně,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Lékaři bez hranic mají dvě poslání. Tím známějším je poskytování zdravotní péče všude tam, kde je nedostupná. Tím druhým je přinášet o tom svědectví. Výstava „Polní nemocnice Lékařů bez hranic“ se snaží právě o to druhé: chce názorně přiblížit nejen práci organizace, ale i krizové situace či podmínky, v nichž žijí miliony lidí.

Jednotlivé expozice tvoří stany a stanoviště, kupříkladu polní chirurgická jednotka, izolační jednotka pro léčbu cholery, centrum pro léčbu podvýživy, dočasné přístřeší pro lidi na útěku, distribuce pitné vody. Návštěvníky jimi provázejí spolupracovníci Lékařů bez hranic s osobní zkušeností ze zahraničních misí a dobrovolníci z řad českých mediků. Pro lepší názornost mohou zájemci ochutnat terapeutickou pastu k léčbě dětské podvýživy, roztok na léčbu cholery, na maketě srdce rozpoznat, zda bije správně, zkusit si diagnostikovat určité nemoci.

„Návštěvníkům ukážeme, že lidské životy lze zachraňovat i s minimálním technickým vybavením a v náročných podmínkách. Během patnácti minut lze zjistit, zda má pacient malárii. A během tří dnů je možné ho vyléčit. Je k tomu potřeba dezinfekce, test, injekční jehla a léky. Pokud lidé k této základní péči nemají přístup, může malárie znamenat smrt,“ popisuje dětská sestra Jitka Kosíková, která byla na misích Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu, Afghánistánu a Bangladéši.

Výstava přiblíží rovněž opomíjené nemoci jako je kala azar, Chagasova choroba či spavá nemoc. Vysvětlí, proč se na ně zapomíná a výzkum je v jejich případě zanedbáván, ačkoliv postihují miliony lidí.

„Polní nemocnice Lékařů bez hranic“ je k vidění na pražském náměstí Míru denně od 3. do 13. května. Vstup je zdarma. Večer se ve vybrané dny na výstavě konají doprovodné akce. Více informací a program naleznete na www.polni-nemocnice.cz. V příštích letech výstava navštíví další česká města a zamíří na Slovensko.

Lékaři bez hranic jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Poskytují akutní zdravotnickou pomoc ve více než 60 zemích světa.

Podívejte se na časosběrné video ze stavby výstavy:

{{{ labels.morehistories }}}