07 Čvn 17 15 Zář 17

Polní nemocnice přibližuje v centru Brna válečnou chirurgii i přírodní katastrofy

Jakou chuť má roztok proti choleře? Proč mají některé podvyživené děti nafouklá břicha? Jak chirurgové operují ve válkách? Na tyto a mnohé další otázky poskytuje odpovědi „Polní nemocnice Lékařů bez hranic“, která stojí na náměstí Svobody v Brně. Putovní výstava nabízí lidem možnost zažít práci Lékařů bez hranic - názorně přibližuje, co se děje třeba při epidemii nakažlivé choroby, přírodní katastrofy nebo při vypuknutí válečného konfliktu.

Lékaři bez hranic na svých misích používají pouze neozbrojenou ochranku - zbraně do jejich zařízení nesmějí nosit zaměstnanci ani pacienti. Co jim tedy umožňuje pomáhat lidem ve válečných zónách?

„Chrání je zejména jejich neutralita, nestrannost a nezávislost. Zdravotnická zařízení, jejich personál a pacienti jsou chráněni Ženevskými úmluvami. Ve většině případů jednotlivé strany konfliktů chráněný statut nemocnic respektují. A přestože v poslední době počet útoků na nemocnice roste, Lékaři bez hranic jsou na základě své pětačtyřicetileté zkušenosti stále přesvědčeni, že toto je nejlepší způsob jak doručit zdravotnickou pomoc lidem uprostřed konfliktu a zmírnit tak jejich utrpení,“ vysvětluje ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Lékaři bez hranic mají dvě poslání. Tím známějším je poskytování zdravotní péče všude tam, kde je nedostupná. Tím druhým je přinášet o tom svědectví. Proč tomu tak je, vystihl James Orbinski, někdejší mezinárodní prezident Lékařů bez hranic, když v roce 1999 přebíral za organizaci Nobelovu cenu za mír: „Mlčení se tradičně plete s neutralitou a dlouho se považovalo za nutnou podmínku pro humanitární pomoc. Lékaři bez hranic od začátku tuto představu popírají. Nevíme jistě, zda slova dovedou pokaždé zachránit život. Je ale nad slunce jasné, že mlčení zabíjí,“ prohlásil tehdy.

A právě názorně přiblížit nejen práci samotné organizace, ale i krizové situace či podmínky, v nichž žijí miliony lidí, se snaží výstava „Polní nemocnice Lékařů bez hranic“.

Jednotlivé expozice tvoří stany a stanoviště - kupříkladu polní chirurgická jednotka, izolační jednotka pro léčbu cholery, centrum pro léčbu podvýživy, dočasné přístřeší pro lidi na útěku, distribuce pitné vody. Pro lepší názornost mohou zájemci ochutnat terapeutickou pastu k léčbě dětské podvýživy, roztok na léčbu cholery, zkusit si diagnostikovat určité nemoci. Návštěvníky výstavou provázejí spolupracovníci Lékařů bez hranic s osobní zkušeností ze zahraničních misí a dobrovolníci z řad českých mediků.

„Vtáhneme návštěvníky do prostředí, kde operační sály a jednotky intenzivní péče nemusí být vybavené sofistikovanými přístroji či množstvím zdravotního personálu, aby v nich zdravotníci mohli poskytovat efektivní péči. Výstava ukáže, že medicínu lze dělat i za velmi odlišných podmínek. Navíc jí budou provázet lidé, kteří část svého života věnovali práci na humanitárních misích. A ty je zavály do oblastí válečných konfliktů, živelných katastrof a obecně míst, kde lidé prožívají věci, které si jen málokdo z nás dokáže představit,“ přibližuje Dušan Mach, anesteziolog Lékařů bez hranic, jenž byl na misi v Jemenu.

„Polní nemocnice Lékařů bez hranic“ je k vidění na brněnském náměstí Svobody denně od 27. dubna do 3. května. Vstup je zdarma. Večer se ve vybrané dny na výstavě konají doprovodné akce. Více informací a program naleznete na www.polni-nemocnice.cz.

Lékaři bez hranic jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Poskytují akutní zdravotnickou pomoc v takřka 70 zemích světa.

{{{ labels.morehistories }}}