22 Zář 15 15 Zář 17

Po uzavření maďarských hranic posilují Lékaři bez hranic aktivity v Srbsku

Lékaři bez hranic posílili své týmy v Srbsku, kde mnoho lidí uvízlo poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice. Část týmu, která během posledních týdnů pracovala v maďarském Rozske, v současnosti posiluje týmy v srbském Horgoši, protože tábor v Rozske je momentálně prázdný. Lékaři bez hranic také vysílají týmy, které mají sledovat situaci na srbsko-chorvatské hranici, kterou začali lidé překračovat.

Naše týmy aktuálně sledují situaci těch, kteří včera odpoledne uvízli u hranic a mohli se dostat do potyčky s maďarskou policií a armádou. Po vypuknutí střetů kolem 16:00 vyslali Lékaři bez hranic dva mobilní týmy, aby zjistili zdravotní potřeby nejvíce zasažených. Poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice se Srbskem, shromáždilo se v úterý zhruba 5 000 lidí na takzvaném „území nikoho“ mezi hraničními kontrolami, kde jim cestu dál zablokoval maďarský plot.

Tisíce uprchlíků uvízlo poblíž srbsko-maďarské hranice a hledají další možnosti, jak se dostat tam, kam se v Evropě dostat chtějí. Maďarská policie neposkytuje žádné informace o tom, zda hranice zůstane zavřená. Lékaři bez hranic pracují na tom, aby zajistili čtyřiadvacetihodinovou zdravotní podporu na hranici, a distribuují stany rodinám.

„Zavírání hranic není žádné řešení, jen odsouvá odpovědnost do sousedního státu, nutí lidi vystavovat se většímu riziku a ztěžuje jejich cestu, což se bezprostředně odráží na jejich zdravotním stavu,“ říká Ana de Lemos, projektová koordinátorka Lékařů bez hranic. „Dokud budou trvat války, budou lidé nuceni stávat se uprchlíky a budou hledat cesty ven, bez ohledu na překážky.“

Přes tábor v maďarském Rozske v posledních týdnech procházelo 2 000 – 4 000 lidí denně. Úřady jej ale během víkendu a pondělí náhle vyklidily.  Lidé byli převezeni nejdříve autobusy, později i vlaky, směrem k hranici s Rakouskem. Týmy Lékařů bez hranic pracovaly od nedělního večera a po celé pondělí, dokud neodjel poslední vlak. I přes obtížné podmínky se podařilo pomoci 500 uprchlíkům, mezi kterými byli těhotné ženy, zranění a lidé s respiračními problémy.

Jakmile se tábor a nádraží vylidnily, přejel tým z Rozske hranici a vyrazil podpořit své kolegy v Srbsku, kteří už od prosince 2014 pomáhají s mobilními klinikami migrantům a uprchlíkům v Subotici, Horgoši, Bělehradu a Preševu. Kromě ošetřování především kožních infekcí a infekcí dýchací soustavy, které jsou přímým důsledkem životních podmínek na cestě přes Řecko a balkánské státy, poskytují Lékaři bez hranic také psychologickou pomoc. Od konce roku 2014 do konce srpna v Srbsku provedli pracovníci organizace celkem 5 072 vyšetření.

Srbsko je stále špatně připravené postarat se o nejurgentnější potřeby uprchlíků a migrantů. Pět azylových center může najednou pojmout sotva 1 000 lidí. Během léta hledaly úřady možnost zvýšit přijímací kapacity a vystavěly tři další venkovní stanové tábory s celkovou kapacitou 1 200 lidí v Preševu a Miratovaci na jihu a v Kanjiži na severu.

„Lidé uvěznění na srbsko-maďarské hranici jsou v tuto chvíli v naprosté nejistotě, bez možnosti vrátit se zpátky nebo jít kupředu, bez jakékoliv možnosti najít někde bezpečí,“ říká Aurelie Pontiheu, humanitární poradkyně Lékařů bez hranic pro otázky vysídlení. „Ještě nebyli v jediné evropské zemi, která by byla schopná odpovídajícím způsobem reagovat na jejich potřeby. To ukazuje absurditu současné evropské reakce na situaci uprchlíků.“

Prohlédněte si naše aktivity v Srbsku v interaktivní mapě:

{{{ labels.morehistories }}}