01 Dub 15 15 Zář 17

Po leteckém útoku na uprchlický tábor v Jemenu přijali Lékaři bez hranic 34 raněných

Barcelona/Praha, 31. března 2015 – Po leteckém útoku na uprchlický tábor na severu Jemenu přijala mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic do péče několik desítek raněných. Za poslední 2 dny dorazilo do tábora dalších 500 rodin prchajících před násilím.

Bombardování včera ráno zasáhlo tábor Al Mazraq ležící v governorátu Hajjah. Nejméně 34 osob raněných během útoku přivezly sanitky do nemocnice ve městě Haradh podporované Lékaři bez hranic. Dalších 29 lidí, včetně žen a dětí, zemřelo po příjezdu do nemocnice. Podle očitých svědků zasáhlo bombardování ještě mnohem více lidí.

„Lidé v táboře Al Mazraq žijí od roku 2009 ve velmi choulostivých podmínkách. Nyní musí navíc čelit následkům leteckého útoku,“ prohlásil Pablo Marco, vedoucí programů Lékařů bez hranic v Jemenu. „Žádáme všechny strany, aby nevystavovaly civilisty násilí, respektovaly neutralitu zdravotnických zařízení a umožnily raněným bezproblémový přístup ke zdravotní péči.“

Tábor Al Mazraq byl založen v roce 2009, když tisíce lidí prchali před boji mezi vládními a hútijskými silami v governorátu Sa‘dah. Jen za poslední 2 dny dorazilo do tábora okolo 500 nových rodin utíkajících před bombardováním na východě Sa‘dah.

Od 19. března, po střetech v Adenu, Lahju a dalších oblastech na jihu Jemenu přijali Lékaři bez hranic na svou chirurgickou jednotku v Adenu více než 500 raněných. Dalších 67 raněných přijali od 24. března na pohotovostním oddělení v nemocnici Al-Nasser v governorátu Ad-Dhale.

Svědectví spolupracovníků Lékařů bez hranic

„Tohle byl nejtěžší den, jaký jsem s Lékaři bez hranic zažil od dob, kdy jsem se k nim před třemi lety připojil. Do nemocnice, kde už bylo plno raněných, jsme přijali velké množství dalších lidí. V oblasti, ve které pracujeme, jsou slyšet výstřely. Obáváme se, že by ozbrojenci mohli vstoupit do nemocnice se zbraněmi, protože mezi civilisty jsou i ranění z různých skupin. Situace v nemocnici je extrémně těžká a nevíme, co se dál bude dít.“

radiooperátor Lékařů bez hranic ve městě Aden v Jemenu

„Situace v nemocnici je složitá. Jen ve čtvrtek jsme přijali 87 raněných. Byla to tragédie. Pracovali jsme v těžkých podmínkách a celou dobu jsme se shýbali, aby nás nezasáhla střelba, kterou jsme stále slyšeli zvenku. Ve středu jsme přijali 45 případů. Za poslední dva týdny ošetřili Lékaři bez hranic obrovské množství raněných – nejméně 250. Museli jsme využít i naše kancelářské prostory, kde jsme na zem položili matrace pro pacienty. Situace v Adenu je stále strašná.

Pacienti na provizorně rozmístěných matracích v nemocnici v Adenu.

V takových podmínách potřebujeme více personálu: denních pracovníků a dobrovolníků. Ze začátku jsme také čelili problému, že se nám v márnici hromadila těla. Příbuzní obětí se totiž nedokázali dostat do nemocnice a vyzvednout si své mrtvé.

Stále je to tady pro nás velice nebezpečné – už jen cesta do nemocnice představuje velké riziko. Minulou noc jsem musel opustit nemocnici, abych zkontroloval svou rodinu a ujistil se, že mají všechno, co mohou potřebovat během mojí nepřítomnosti.“

Dr. Hani Isleem, manažer externích aktivit, pátek 27. března

„Měli jsme podporovat náš tým v Adenu, ale situace se najednou zkomplikovala a lety byly zastaveny. Už se nemůžeme do města dostat a podporovat tamní tým zdravotníků.“

Moeen Mahmoud, krizový manažer Lékařů bez hranic ve městě San‘á Jemenu, pátek 27. března


Lékaři bez hranic začali pracovat v Jemenu v roce 1986, nepřetržitě v zemi působí od roku 2007. V současnosti vedou zdravotnické projekty v San‘á, Amranu a v governorátech Aden a Ad-Dhale. Dále poskytují zdravotnickou pomoc v období krizí v různých oblastech země.

{{{ labels.morehistories }}}