02 Čvn 16 15 Zář 17

Péče o pacienty s popáleninami na Haiti

Od 1. ledna 2015 zahájila nemocnice Drouillard na severu Port-au-Prince, hlavního města Haiti, péči o pacienty s popáleninami. Celý rok tu má 248 zaměstnanců Lékařů bez hranic na starost 35 lůžek. Jedná se o jediné středisko na Haiti, které bezplatně nabízí nákladnou a časově náročnou péči o pacienty s popáleninami. Běžné nemocnice si ji nemohou dovolit poskytovat a průměrný příjem obyvatel Drouillardu jim neumožní, aby si péči zaplatili sami.

Středisko nabízí pět typů služeb, které dohromady tvoří komplexní péči o pacienty s popáleninami: oddělení intenzívní péče, lůžkové a ambulantní oddělení, psychologické služby a izolační jednotka pro pacienty s onemocněními způsobenými multirezistentními bakteriemi. Chirurgové provádějí transplantace kůže, kterou pacientovi odeberou z nepopálených částí těla. Nemocnice by také měla brzy získat přístroj pro výrobu syntetické kůže.

Péče o popálené pacienty je náročná: obvazy je třeba měnit každých 48 hodin. Hospitalizovaný pacient může na chirurgické jednotce zůstat tři týdny, léčba ale může trvat až tři měsíce. Nemocnice v Drouillardu přijímá k hospitalizaci jen pacienty s vážnými popáleninami, které pokrývají alespoň čtvrtinu povrchu těla.

V polovině března 2016 došlo na benzínové pumpě v Hinche k vážné nehodě. Zemřelo při ní sedm lidí a třicet jich bylo se zraněními převezeno vrtulníkem do nemocnice. Díky publicitě, které se tragédii dostalo, se ostatní zdravotní zařízení dozvěděla, že v Drouillardu nabízejí péči o pacienty s popáleninami. Od té doby sem přijíždí stále více lidí.











Kde se klinika Drouillard nachází:

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}