29 Čvc 16 15 Zář 17

Patent Pfizeru na pneumokokovou vakcínu ohrozí miliony dětí

Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) dnes na setkání s indickým patentovým úřadem hájí právo milionů dětí po celém světě na ochranu proti zápalu plic. V březnu organizace rozporovala patent americké společnosti Pfizer na pneumokokovou spojenou vakcínu (PCV13) v Indii. „Odporem proti patentu“ chce zajistit, aby bylo pro rozvojové země a humanitární organizace k dispozici více dostupných verzí vakcíny. 

Zápal plic je jednou z hlavních příčin úmrtí dětí. Každý rok jich zabije téměř milion. V současné době jsou jedinými výrobci vakcíny, která by mohla zabránit velkému množství těchto úmrtí, dvě farmaceutické společnosti – Pfizer a GlaxoSmithKline (GSK). Podle analýzy, provedené v 75 zemích, by plošné používání vakcíny mohlo snížit užívání antibiotik u dětí o 47 %, čímž by pomohlo zastavit globální nárůst rezistence vůči antibiotikům.

Cena vakcíny, kterou Pfizer prodává pod názvem Prevenar 13, je mimo možnosti mnoha rozvojových zemí a humanitárních organizací. Jak uvádí zpráva Lékařů bez hranic The Right Shot: Bringing down Barriers to Affordable and Adapted Vaccines, vydaná v loňském roce, je nyní 68x dražší očkovat jedno dítě, než tomu bylo v roce 2001. Cena očkování proti zápalu plic tvoří téměř polovinu nákladů na očkování dětí v nejchudších zemích. 


„Vakcína proti pneumokoku je světově nejprodávanější. Jen za poslední rok vydělal Pfizer za tento produkt šest miliard dolarů (v přepočtu zhruba 146 miliard korun), zatímco řada zemí, kde jsou miliony ohrožených dětí, si vakcínu nemůže dovolit,” řekl Greg Elder, koordinátor zdravotní péče pro kampaň za lepší dostupnost základních léků ACCESS. „Abychom mohli zajistit, že děti po celém světě budou chráněny před smrtelným zápalem plic, musí být ostatním společnostem umožněn vstup na trh. Ty by mohly dodávat vakcínu za mnohem nižší cenu, než kterou si účtuje Pfizer.“

Jeden výrobce v Indii již oznámil, že může dodávat vakcínu za 6 dolarů na dítě (za všechny tři vakcíny) humanitárním organizacím, jako jsou Lékaři bez hranic, a do programů pro podporu veřejného zdraví. To je skoro polovina současné globálně nejnižší ceny za vakcínu pro jedno dítě, která stojí 10 dolarů a je dostupná pouze omezenému množství rozvojových zemí skrze dárcovský program financovaný Gavi (Aliancí pro očkování).

Lékaři bez hranic rozporují patent ve fázi před jeho udělením, jedná se o občanské odporové řízení ve fázi prověřování. Ukazuje se, že žádost Pfizeru o patent postrádá technický přínos. Pouhé přidání šesti sérotypů k široce užívanému nosnému proteinu (CRM197), které má zajistit spojení 13 sérotypů pneumokokového streptokoku do jednoho nosiče, je kvalifikovanými výrobci vakcín považováno za samozřejmý postup. Pfizer navíc neposkytuje patentovému úřadu dostatečné důkazy, které by potvrzovaly jeho nárok na patent.

„Pneumokoková vakcína si zjevně nezasluhuje získat patent od Indického patentového úřadu. Jeho udělení by pouze vedlo k umělému prodloužení tržního monopolu Pfizeru, který udržuje miliony dětí v ohrožení tímto smrtícím zabijákem,” řekla Leena Menghaney, vedoucí kampaně ACCESS v Jižní Asii. „Indie musí odmítnout požadavky farmaceutických firem a vypořádat se s nekvalitními žádostmi o patent, které se vyznačují triviálními technickými změnami a často zbavují miliony lidí přístupu k dostupné léčbě a vakcínám. Žádost Pfizeru o patent na pneumokokovou vakcínu by měla být zamítnuta, čímž by se otevřely dveře pro výrobu dostupnějších verzí,“ dodala.

{{{ labels.morehistories }}}