13 Čvc 17 15 Zář 17

Ozbrojení muži zastřelili v nemocnici dítě. Lékaři bez hranic museli evakuovat personál

Konflikt ve Středoafrické republice se dále zhoršuje. Důkazem extrémního násilí zaměřeného na civilisty je bezcitné zabití malého dítěte v nemocnici ve městě Zemio. Tedy v oblasti, kde působí Lékaři bez hranic. Ti kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci museli z  města evakuovat personál. Bezpečných míst ve Středoafrické republice ubývá.

V úterý 11. července přijeli do nemocnice ve městě Zemio dva ozbrojení muži. Ohrožovali tam pak rodinu, jejíž jeden člen tam byl před dvěma týdny hospitalizován. Kvůli násilí v oblasti ale nemohl objekt opustit. Muži začali střílet na jeho příbuznou a další dva členy rodiny, zatímco ti se pokoušeli ukrýt. Žena v tu chvíli držela v náručí své dítě, dívku. Tu střelba zasáhla do hlavy a okamžitě zemřela. Lékaři bez hranic byl svědky celého incidentu.

 „Jsme šokováni a zarmouceni tím, že v nemocnici, kde pracujeme, bylo zabito malé dítě. Rodině chceme vyjádřit upřímnou soustrast, naše myšlenky jsou s nimi a všemi, kdo brutální smrt malé holčičky museli sledovat,“ uvedla Mia Hejdenberg, vedoucí mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice.

V areálu zdravotnického zařízení vyhledalo v posledních dvou týdnech úkryt na sedm tisíc vnitřně vysídlených obyvatel, kteří museli opustit své domovy kvůli zhoršujícímu se konfliktu na jihovýchodě Středoafrické republiky. „Malá dívka byla zastřelena v náručí matky a ve zdravotnickém zařízení. Tedy ve dvou místech, kde by dítě mělo být v největším bezpečí,“ podotkla Mia Hejdenberg.

„Bezcitnost útoku upozorňuje na nevybíravou povahu konfliktu a znepokojivý nárůst násilí vůči civilistům ve Středoafrické republice. Dokazuje naprostý nedostatek respektu ozbrojených skupin v oblasti vůči zdravotnickým zařízením a civilistům. Signalizuje rovněž, že se kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci zmenšuje prostor pro humanitární organizace,“ upozornila Mia Hejdenberg.

Útok přinutil Lékaře bez hranic evakuovat ze Zemio svůj personál a tisíce lidí v regionu tak zůstaly bez přístupu k odpovídající zdravotnické pomoci.

Ve městě Zemio muselo opustit domovy v důsledku nedávného násilí více než dvacet tisíc lidí – mnoho z nich je po nedávných bojích zraněných a nemůže se dostat ke zdravotní péči.

Lékaři bez hranic mají ve Středoafrické republice dvanáct projektů, ve městě Zemio pracují od roku 2010. V současnosti tam provozují komunitně zaměřený projekt na boj s HIV/AIDS. Tento projekt je prvním svého druhu na jihovýchodě Středoafrické republiky a nabízí bezplatnou péči více než 1 600 pacientům, kteří do Zemia kvůli léčběpřicházejí z míst vzdálených až 250 kilometrů.

{{{ labels.morehistories }}}