15 Dub 16 15 Zář 17

Otevřený dopis: Celostátní nedostatek základních léků v Jižním Súdánu

Lékaři bez hranic chtějí vyjádřit svou frustraci nad faktem, že varování, které jsme před rokem adresovali humanitární komunitě a dárcům, nevedlo k žádné systémové a přesvědčivé změně. Nedaří se tak předejít celostátní nedostatek základních léčiv, k němuž dochází v rámci již tak dramatického kontextu vleklého násilí a vysídlení obyvatelstva.

Konflikt v Jižním Súdánu trvá už dva roky. Tvrdě dopadá na obyvatelstvo a jako vždy zejména na jeho nejzranitelnější skupiny. Kromě této již tak vážné humanitární krize se rozvíjí další vážné zdravotní riziko, kterému lze předejít.

Přerušení provozu Lékového fondu pro mimořádné události – programu, který poskytoval financování, zajištění a distribuci základních léků v celém Jižním Súdánu – nyní zapříčinilo po celé zemi devastující výpadky v zásobování léky. Ačkoli bylo naplňování cílů programu oficiálně znovu svěřeno do rukou vlády, nebylo pochyb o tom, že ta nebude schopna uprostřed pokračující krize tuto mezeru vyplnit.

Pokusy zabránit nejhoršímu měly jen dočasný výsledek, nikdo však nezohlednil širší důsledky těchto výpadků v zásobování léky. I když probíhala distribuce a přerozdělování zásob, zaznamenaly naše týmy nedostatek léků ve většině zařízení základní zdravotní péče v oblastech, kde pracujeme. Například ve městě Aweil a jeho okolí jsme navštívili 42 zdravotnických středisek a jednotek, z nichž 12 bylo uzavřeno trvale a 23 dočasně. Své pacienty tu posílali na trh, aby si tam zakoupili předepsané léky. Ke zhoršení situace loni přispělo propuknutí epidemie malárie, během níž jsme ošetřili více pacientů s vážnou formou této nemoci než kdykoli předtím – a to navzdory probíhající distribuci testů a léků. Přesto jsme řadu pacientů přijali již v pokročilých stádiích onemocnění, protože ve svém okolí neměli přístup ani k základním lékům.

Jakkoli bylo možné tento vývoj předvídat už v době, kdy jsme vydali naše varování, nyní tato zjištění potvrzují i oficiální kanály. Výpadky v zásobování léky po celé zemi jsou sice běžnou realitou, přesto však stále nevzniklo žádné strukturální řešení pro budoucnost. Sezóna dešťů se rychle blíží a s ní pravděpodobně i další epidemie a logistické komplikace. Tuto situaci nemůže vyřešit jen jedna strana svépomocí. Společné řešení ale stále chybí.

Proto žádáme všechny strany, dárce a oficiální autority, aby se společnými silami pokusili předejít totální zdravotní krizi, která by dále zhoršila již tak tristní humanitární situaci. Obyvatelé nemohou být připraveni o přístup k lékům, na nichž závisejí jejich životy. Pokud se nedokážeme spojit, vystavíme tím tisíce lidí nebezpečí. Nejvíce postiženi budou opět ti nejohroženější obyvatelé této země – především ženy a děti.

Tyto obavy jsem již formou dopisu sdílela se všemi významnými dárci a po mnoha bilaterálních jednáních cítím potřebu zopakovat náš apel veřejně v podobě tohoto otevřeného dopisu.

Dr. Joanne Liu

Mezinárodní prezidentka – Lékaři bez hranic / Médicins Sans Frontiéres (MSF)

 

Celý dopis si můžete přečíst v orginálním anglickém znění.

 

{{{ labels.morehistories }}}