© Francesca Mapelli/MSF
02 Zář 16 01 Čvn 21

Operace ve Středozemním moři končí, 20 129 lidí zachráněno

Po osmi měsících na moři se 30. prosince 2015 naposledy vrátila do přístavu loď Bourbon Argos - poslední z lodí Lékařů bez hranic / Médecins Sans Frontières ve Středozemním moři. Ty podnikly více než 120 pátracích a záchranných operací, při nichž Lékaři bez hranic zachránili 20 129 lidí.

V zimním počasí se snížil počet lidí překonávajících Středozemní moře a Lékaři bez hranic mají za to, že v současné době jsou prostředky k řešení aktuálních potřeb na moři dostatečné. Znovu však vyzývají k tomu, aby úřady EU zajistily adekvátní zdroje pro pátrací a záchranné operace, které zabrání tragédiím v nadcházejících měsících, kdy se znovu očekává nárůst lidí na útěku.

„Nikdo z lidí na palubách chátrajících lodí, které jsme zachránili, by se nedostal do bezpečí bez naší pomoci,“ uvedl Stefano Argenziano, šéf migračních operací Lékařů bez hranic. „Ačkoliv jsme stále pevně přesvědčeni o důležitosti pátracích a záchranných operací, jsme lékaři - proto by pátrací a záchranné operace neměly být naším úkolem. Doufáme, že evropské zdroje budou v roce 2016 dostatečné a naše lodě nebudou zapotřebí,“ dodal.

Záchranné operace v Egejském moři pokračují. Podívejte se, jak:

První společná záchranná akce Lékařů bez hranic a Greenpeace

„Loď byla plná rodin, dětí a dokonce miminek, všichni stejně zoufalí. Všechny jsme včera zachránili.“Jak dostat miminko z potápějící se lodi uprostřed rozbouřených vln? Podívejte se na video z první záchranné akce v rámci naší společné operace s Greenpeace International, kterou jsme zahájili v Egejském moři. Více na www.lekari-bez-hranic.cz/zachranna-operace-msf-a-greenpeace.

Posted by Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) on Friday, December 4, 2015

I když operace Lékařů bez hranic ve Středozemním moři končí, organizace zůstává v pohotovosti. Tak, aby mohla zakročit, pokud EU a její členské státy selžou v ochraně životů tisíců mužů, žen a dětí, kteří budou podle očekávání utíkat ze Severní Afriky do Evropy v příštích měsících.

Jak už Lékaři bez hranic prohlásili v květnu 2015, když vyslali na moře první loď, stálé pátrací a záchranné operace nejsou řešením migrace přes moře. Je to jen dočasné opatření ke zmírnění ztrát na životech, které způsobuje restriktivní politika ochrany hranic, jež žene na moře lidi hledající ochranu.

Loni zemřel ve Středozemním moři rekordní počet lidí, navzdory faktu, že prostředky na záchranné operace na moři byly navýšeny. U břehů Evropy se podle oficiálních čísel utopilo, nebo je nezvěstných 3 711 mužů, žen a dětí. Skutečná čísla budou pravděpodobně mnohem vyšší.

Všechny informace o reakci Lékařů bez hranic na uprchlickou krizi

„Je naprosto klíčové, aby EU a její členské státy poskytly zdroje, které budou proaktivní aschopné reagovat během hodiny od tísňového volání. Nicméně pátrací a záchranné akce nemohou zabránit tomu, aby na moři umírali lidé,“ řekl Brice de la Vinge, ředitel operací Lékařů bez hranic.

„Umírání lidí ve Středozemním či Egejském moři zastaví jen zavedení takové politiky a praktik, které poskytnou bezpečné a legální cesty do EU. A eliminují tak potřebu lidí obracet se na pašeráky a přeplněné gumové či dřevěné lodě, aby se dostali k břehům Evropy,“ podotkl.

V roce 2015 působily týmy Lékařů bez hranic na třech lodích, pomohly více než 23 tisícům lidí v nouzi. Jednalo se o přímou záchranu (20 129 lidí), ale i transfery z dalších lodí, či na jiná plavidla. Lékaři bez hranic se podíleli na 120 různých záchranných akcích a více než 80krát se bezpečně vylodili v Itálii. Data z lodi Bourbon Argos ukazují, že 4 424 zachráněných lidí (43%) potřebovalo lékařskou péči, 355 (8%) mělo vážné zdravotní problémy a 140 (1,4%) byly těhotné ženy.  Lékaři bez hranic nadále pomáhají lidem na útěku na mnoha místech světa - mimo jiné v Egejském moři, na Balkáně i v zemích jejich původu.

Podívejte se na příběh Divana, který se narodil na palubě lodi Lékařů bez hranic

Malý Divan se narodil na moři

V neděli se na naší pátrací a záchranné lodi ve Středozemním moři narodilo miminko! Máme z toho velkou radost. Zároveň je ale děsivé, když si představíte, v jak zoufalé situaci musí být matka, která se rozhodne cestovat v tak pokročilé fázi těhotenství v gumovém člunu po moři.

Posted by Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) on Thursday, October 22, 2015

{{{ labels.morehistories }}}