19 Led 15 15 Zář 17

Okupovaná palestinská území: Napětí v komunitách beduínů

Na východě Jeruzaléma, kde žije kolem 2.500 palestinských beduínů, vzrůstá napětí. Izraelské úřady demolují jejich stany a kovové přístřešky a snaží se přinutit usedlíky, aby opustili svou půdu a odešli do městských oblastí na západním břehu Jordánu. Tito lidé byli v srpnu formálně upozorněni, aby území opustili dobrovolněi, jinak budou násilně vyhoštěni. Vystrašení a stresovaní beduíni vyhledávají psychologickou pomoc u týmů Lékařů bez hranic.

Na jednom malém prostoru na konci Anaty na východním konci Jeruzaléma žije kolem 50 členů jedné beduínské rodiny. Je to skalnatá oblast s několika málo rovinkami, kde si lidé zbudovali stany. Každá rodina má obvykle 35 až 60 ovcí, které každé ráno vyvádí napást na drobnou trávu vyrůstající mezi skalami. Celá oblast je přitom neustále pod tlakem: dopadají sem kameny házené mladými Palestinci i střelba a nábojnice se slzným plynem izraelské armády.

Pro místní rodiny to není bezpečné místo, nemohou se tu usadit a jejich okolí se změnilo v oblast strachu a teroru. Hlavními obětmi jsou ženy a děti, u nichž se objevují symptomy akutního stresu. Demolice beduínských stanů izraelskou armádou situaci na klidu rozhodně nepřidá.

Mirna* je 42letá matka čtyř chlapců a tří dívek. Projevuje se u ní mnoho symptomů, které vyžadují péči psychologa: nadměrné obavy, špatná nálada, problémy se spánkem, nechutenství, vyhýbání se činnostem, neustálý strach a psychosomatické potíže. Všechny jsou důsledkem posttraumatického stresu a úzkosti.

Mirna zatím absolvovala 4 individuální psychologická sezení a celkem jich bude potřebovat 10 až 12. Účastní se také poradenských skupin pro ženy.

Výpověď Mirny

„Před psychologickými sezeními jsem neměla ponětí, co se to mně a mým dětem děje. Netušila jsem, co s námi bude, a hrozně jsem se bála. Žila jsem ve strachu a stresu a nemohla jsem pomoct sobě ani dětem. Díky konzultacím jsem pochopila, že to vše je reakce na to, co jsme viděli a čím procházíme, takže už nejsem tak napjatá a vystrašená. Pomáhá mi to lépe porozumět mým dětem. Naučila jsem se také, jak se vypořádat s jejich symptomy, jako jsou pomočování, obavy nebo noční můry, a jak je před nimi chránit. Díky psychologické pomoci jsem silnější a došlo mi, že se musíme obrnit a nevzdávat se.

Potřebujeme někoho, s kým bychom mohli sdílet naše pocity a komu bychom vylíčili, čím procházíme. Je mi lépe, protože je tu někdo, kdo nám rozumí.

Armáda teď chce zabrat naši zemi a zničit naše domy. Chtějí nás odsud vystěhovat, k čemuž může dojít kdykoli. Jestli se to vážně stane, budeme ve velmi těžké situaci. Chci být silná, aby se s tím naše rodina vyrovnala. Nechci, aby moje děti viděly, jak trpím, protože by to ublížilo i jim. Čekám, že ženy ze skupinových konzultací se budou vzájemně podporovat. Naše skupina nám dodává sílu a zbavuje nás stresu. Život nás beduínů je plný těžkostí.“

Randa Bargouthi, psycholožka Lékařů bez hranic

„Budu Mirnu a její rodinu v příštích týdnech sledovat. Tito lidé potřebují kromě psychologické péče i další pomoc mimo aktivity Lékařů bez hranic, která je nutná k tomu, aby terapie opravdu fungovala. Potřebují získat nějaké profesní dovednosti, aby dokázali navýšit svůj příjem, a potřebují i více provázat vztah svých dětí s komunitou. Nejvíc ze všeho se ale všichni musí zbavit neustálé hrozby, že ztratí své domovy.“

*Jméno pacientky bylo změněno z důvodu zachování soukromí

Aktivity Lékařů bez hranic na východě Jeruzaléma

Lékaři bez hranic v oblasti pracují poslední tři roky a své psychologické aktivity posilují, aby reagovali na potřeby komunit beduínů v oblastech Anata, Aza’em a Hizma.

Psychosociální pracovníci Lékařů bez hranic poskytli v roce 2014 18 skupinových sezení pro 281 účastníků. Obsahovala školení psychologické první pomoci a psychoedukaci. Tým také provedl 30 zásahů psychologické první pomoci.

I na dalších místech v Jeruzalémě roste napětí. V Silwanu, jedné z nejvíce zasažených oblastí, obsadili izraelští osadníci více než 25 bytů a denně zde dochází ke střetům, policejním nájezdům a zatýkání. Tým Lékařů bez hranic poskytuje psychologickou první pomoc během individuálních i skupinových sezení pro obyvatele zasažené násilím.

Jen od července do září 2014 poskytli Lékaři bez hranic péči 532 novým pacientům na různých místech na východě Jeruzaléma.

{{{ labels.morehistories }}}