11 Úno 15 15 Zář 17

Odpověď na vyjádření firem GSK a Pfizer ohledně pneumokokových vakcín

Rohit Malpani, ředitel pro strategie a analýzy kampaně Access Lékařů bez hranic

„Nesouhlasíme s názorem, že je cena 5 $ za pneumokokovou vakcínu neudržitelná, zvláště vzhledem k tomu, že firmy GSK a Pfizer na této očkovací látce dohromady vydělaly již 19 miliard $. Obě společnosti mohou a měly by učinit více ve snaze zajistiti očkování dětí v nejchudších částech světa.

Indický výrobce Serum Institute se již zavázal prodávat jednu dávku pneumokokové vakcíny za pouhé 2 $, a to při podobných nákladech na vývoj a výrobu. Tato firma přitom na pneumokokové vakcíně celosvětově nevydělala tak ohromnou částku jako GSK a Pfizer.

Pokud farmaceutické společnosti tvrdí, že nemohou cenu vakcíny snížit pod současnou výši, měly by to dokázat. Firma GSK tvrdí že částka, za kterou vakcínu prodávají nejchudším zemím, stačí pouze na pokrytí nákladů. Pfizer uvádí, že stejnou vakcínu prodává za cenu pod výrobními náklady. Výrobní cena vakcíny – výrobní náklady a skutečné investice do výzkumu a vývoje – je v současnosti chráněna jako státní tajemství. Vyzýváme obě společnosti, aby umožnily nezávislý audit, který by potvrdil výši skutečných nákladů na její výrobu. Jen tak lze zajistit, že chudé země a jejich dárci budou za život zachraňující vakcíny platit nejnižší možnou cenu. Firmy GSK i Pfizer téměř dosáhly na více než 1,5 miliardy $ z dotace financované dárci – ta téměř zdvojnásobila platbu aliance GAVI za vakcíny pro rozvojové země. Nezávislý průzkum aliance GAVI zjistil, že cena, jakou aliance za pneumokokovou vakcínu platí, bohatě převyšuje odhadovanou výrobní cenu.

Pětileté zmrazení cen GSK nestačí. Společnost už na nových vakcínách vydělala enormní částky a měla by se přinejmenším rozhodnout pro permanentní zmrazení cen. Pfizer se k žádnému dlouhodobému vývoji cen pro rozvojové země nezavázal, přestože GAVI ohledně financování pneumokokových vakcín dospěla k závěru, že obě společnosti by měly aktivně pracovat na snížení ceny na 5 $ za dítě za všechny tři dávky dohromady.

Výrazně snížená cena může ve srovnání s cenou pro rozvojové země vypadat dobře. Ve skutečnosti ale pouze ukazuje spíše na nedostupné ceny vakcín pro rozvojové země, než na to, že by tyto země dostaly dobrou nabídku.“

Vyjádření Lékařů bez hranic k tomu, že jim firma GSK poskytla pneumokokové vakcíny de facto jako dar, najdete na stránkách kampaně Access Lékařů bez hranic zde.

{{{ labels.morehistories }}}