16 Led 16 15 Zář 17

Od příjezdu humanitárního konvoje zemřelo hlady v syrské Madáji dalších pět lidí

Lékaři bez hranic naléhavě volají po zdravotnické evakuaci osmnácti pacientů, kteří jsou v kritickém stavu 

Zdravotníci ze syrského obléhaného města Madája, kteří jsou podporovaní Lékaři bez hranic, potvrdili smrt dalších pěti lidí. Všichni zemřeli hlady a poté, co do města dorazil 11. ledna první humanitární konvoj OSN, Mezinárodního výboru Červeného kříže a Červeného půlměsíce a Syrského arabského červeného půlměsíce. Lékaři bez hranic co nejdůrazněji volají po okamžité zdravotnické evakuaci podvyživených a nemocných lidí, kteří jsou v kritickém stavu, aby se zabránilo dalším úmrtím.

Už v prosinci zemřelo hlady v Madáji 23 pacientů, v neděli 10. ledna pak pět lidí a o den později dva lidé (v té době byl první humanitární konvoj ještě na cestě). Připočteme-li k nim posledních pět obětí, zemřelo hlady v Madáji už celkem 35 lidí, jejichž smrt mohou potvrdit zdravotníci z Madáji, které podporují Lékaři bez hranic.

„Je to šokující, pacienti stále umírají. Navzdory příjezdu dvou velkých mezinárodních humanitárních konvojů,“ uvedl Brice de le Vingne, ředitel operací Lékařů bez hranic. „Někteří ze současných pacientů nemusí přežít další den. Je nezbytná okamžitá zdravotnická evakuace nemocných a podvyživených, kteří jsou v nejkritičtějším stavu. Je těžko pochopitelné, proč pacienti bojující o život ještě nebyli evakuováni. Nic by nemělo jejich převoz zdržovat. Bojující strany i organizace zapojené do konvoje by měly udělat vše proto, aby byly tyto evakuace provedeny rychle jako život zachraňující humanitární čin,“ dodal.

Zdravotníci podporovaní Lékaři bez hranic identifikovali osmnáct pacientů, kteří jsou v kritickém stavu, a potřebují být okamžitě evakuováni. Jinak jim hrozí okamžitá smrt. V dalších dnech bude potřebovat evakuaci či speciální odbornou lékařskou péči kvůli podvýživě mnohem větší počet lidí.

Poskytnutí lékařské péče vážně podvyživeným pacientům je technicky komplexní  - jen podání terapeutického jídla bez zkušeností s léčbou podvýživy může u pacientů způsobit edém (otok). Pacienti v nejkritičtějším stavu musí být léčeni v nemocničním prostředí se zkušeným zdravotnickým personálem a odpovídající infrastrukturou. Lékaři bez hranic dále radí v současné situaci rovněž evakuovat těhotné a kojící ženy.

„Co nejsilněji bijeme na poplach, protože někteří pacienti, kteří urgentně potřebují hospitalizaci, bez okamžité zdravotnické evakuace zemřou,“ upozornil de le Vingne a podotkl: „Právě to je v tuto chvíli stav nouze, v nadcházejících dnech ale budou nezbytné i další zdravotnické kroky.“

{{{ labels.morehistories }}}