© Faris Al-Jawad/MSF
03 Bře 17 18 Dub 18

Nový život pro Iráčany zraněné ve válce začíná v Jordánsku

V ammánské nemocnici v Jordánsku se specializují na rekonstrutivní chirurgii a léčí zde pacienty s mnohočetnými zraněními, které utržili při bojích v Iráku. Projekt byl založen mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic v roce 2006, kdy se ukázalo, že žádná podobná péče pro zraněné z irácké války do té doby neexistovala. Za dobu své existence se projekt rozrostl a v současné době sem přijímají také pacienti z Gazy, Jemenu a Sýrie.

Od otevření zde Lékaři bez hranic ošetřili přibližně 4,5 tisíce pacientů a provedli téměř 10 tisíc operací. Iráčané tvoří největší skupinu pacientů. Od zahájení projektu jich nemocnicí prošlo 2 442.

Lékař Omar Adil Alani vybírá vhodné pacienty v iráckém hlavním městě Bagdádu. S nemocnicí Lékařů bez hranic v Ammánu spolupracuje od jejího založení v roce 2014.

„V Iráku je kvůli konfliktu, který trvá už od roku 2003, velká poptávka po rekostruktivních operacích. Roli hraje i finanční situace, v jaké se naše země nachází,“ říká lékař Omar. „Pacienti sice dosatnou základní péči, ale už nemají přístup ke specializovaným chirurgickým zákrokům. Díky tomuto projektu Lékaři bez hranic nabízejí chirurgické řešení takových komplikací, které se objevují po šesti měsících od první operace – tedy komplikací, které bylo těžké předpokládat během prvotního, život zachraňujího zákroku a které mají vážný dopad na pacientovo uzdravení.“

Nemocnice v Ammánu pacientům poskytuje komplexní léčbu, která, kromě specializovaných operací, zahrnuje také fyzioterapii a psychosociální podporu. Pacientům též poskytujeme ubytování a finanční pomoc s náklady na cestu do nemocnice a zpět, včetně situací, kdy je léčebný plán prodloužen.

Hledání vhodných pacientů

Omar v Bagdádu koordinuje skupinu lékařských kontaktních pracovníků, kteří vyhledávají pacienty z Iráku a posílají je do nemocnice.

„Lékařští kontaktní pracovníci jsou v blízkém spojení s devíti nemocnicemi v Bagdádu, které ošetřují vážná zranění a úrazy,” říká Omar. „Máme přesah i do ostatních částí Iráku díky spolupráci se sítí lékařů, zdravotnickou správou, Lékaři bez hranic a ostatními organizacemi v terénu, které jsou v kontaktu s lidmi, kteří potřebují rekonstrukřční operaci.“

Mezi  pacienty, kteří jsou překládáni do Ammánu, jsou lidé s poraněními způsobenými bombami, explozemi a granáty. Často se nejdená o jednoduché zlomeniny, ale o mnohočetná tříštivá poranění. Jiní utrpěli těžké popáleniny na většině těla. Mezi dalšími jsou poranění v oblasti obličeje, kam spadají poškození dolní a horní čelisti, což má za následek zhoršenou možnost přijmu potravy či dokonce dýchací potíže. Mnoho pacientů je ochrnutých na různých částech těla, nebo podstoupili amputace. Většina z nich potřebuje během dalších měsíců nebo let složité rekontruktivní operace. Kritéria pro doporučení k léčbě jsou přísná: jedná se pouze o případy, kde je možnost dosáhnout zlepšení pomocí operace; estetická stránka je považována za druhotnou.

Třiačtyřicetiletý Mudhafar Abdulwahid Khaleefa byl zraněn, když ozbrojený muž zaútočil na budovu, kde Mudhafar pracoval. Během útoku spadl ze třetího patra a utrpěl mnohačetné zlomeniny na noze, kyčli a poranění páteře. Během následujícího roku podstoupil sedm operací, ale zlomeniny se i přesto nezhojily.

„Nakonec mi byla doporučena amputace nohy nad kolenem,“ říká Mudhafar. „V kosti jsem měl infekci, kterou nebylo možné zastavit. Po psychické stránce jsem se cítil velice špatně. Poté mě kontaktovali Lékaři bez hranic a po lékařském posudku mě přijali k léčbě do nemocnice v Ammánu. Během 4 měsíců jsem podstoupil několik operací nohy. První měla za cíl vyléčit infekci, další operace obnovení správného fungování nohy. Nyní nepotřebuji invalidní vozík a jsem schopen chodit o berlích.“

Mnoho pacientů, kteří přicházejí do nemocnice Lékařů bez hranic v Ammánu, již dříve podstoupili více operačních zákroků a léčbu mnoha antibiotiky. Někteří z nich jsou na léky rezistentní a hrozí jimn amputace ve snaze dostat infekci pod kontrolu. V Ammánu mají tito pacienti poslední možnost antibiotické léčby, která může jejich končetiny zachránit.


Léčba poranění nestačí

Po úspěšné operaci následuje rehabilitace a další druhy podpůrné léčby. Každý rok je pod vedením nemocničního personálu provedeno téměř 2 tisíce rehabilitací a 22 % pacientů zároveň poskytneme psychologickou pomoc. Rány na duši nejsou vidět, ale jsou často velmi hluboké a mohou mít vážný dopad na pacientův život a možnost uzdravení. Většina pacientů prošla extrémně stresujícími a traumatickými zážitky, které navždy změnily jejich životy a přinesly vážná zranění a ztrátu nejbližších.

„Psychologická podpora, které se mi v Ammánu dostalo, hrála důležitou roli v celkovém uzdravení,“ potvrzuje Mudhafar.

Lékař Omar sdílí příběh další pacientky, které psychologická pomoc týmu Lékařů bez hranic pomohla s léčbou. „V průběhu těhotenství zažila v Bagdádu výbuch bomby nastražené v autě,“ popisuje Omar. „Výbuch jí způsobil těžké popáleniny na většině těla a přišla o své nenarozené dítě. Když se k nám dostala, trpěla těžkými depresemi, rozvedla se a chtěla spáchat sebevraždu. Popáleniny v obličeji jí působili potíže při mluvení a dýchání. V současné době už má za sebou několik operací a dělá velké pokroky.“

Omar a jeho tým v Bagdádu chtějí rozšířit svou činnost tak, aby měli stálého zástupce také v iráckém Kurdistánu. Chtějí zvýšit své možnosti při hledání vhodných pacientů, kterým mohou díky specializovaným operacím změnit život k lepšímu.

„Situace zde v Iráku je velice složitá a mnoho pacientů, kteří by potřebovali odbornou pomoc, k ní nemá přístup,” říká Omar. „Jsem více než šťastný, že vykonávám tuto práci, protože mám možnost pomáhat tak místím. Když vidíte člověka, který byl dlouho upoután na invalidním vozíku, ale vrací se z Ammánu po svých, zažíváte opravdu úžasný pocit.

Lékaři bez hranic v Iráku působí nepřetržitě od roku 2006. Pro zachování nezávislosti Lékaři bez hranic v Iráku nepřijímají žádné dotace od vládních či náboženských organizací nebo mezinárodních organizací a využívají výhradně soukromé dary od široké veřejnosti z celého světa. Lékaři bez hranic  v současnosti v Iráku zaměstnávají přes 900 pracovníků.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}