23 Bře 11 15 Zář 17

Nový test pomůže diagnostikovat více případů rezistentní formy tuberkulózy

Ženeva / Johannesburg / Praha, 23. března 2011. – Nový slibný diagnostický test pomůže odhalit více případů onemocnění rezistentní formou tuberkulózy (DR TBC), současně ale zdůrazňuje potřebu řešit vážné problémy s cenou a dodávkami léků na DR TBC, uvedla mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières. Přestože je DR TBC na vzestupu, má k léčbě přístup méně než 7% ze 440 000 pacientů, kteří se každoročně nově infikují. DR TBC ročně zabije 150 000 lidí.

>>> Zpráva „DR-TB Drugs Under The Microscope“ ke stažení.

Léčba DR TBC se v současnosti spoléhá na stará antibiotika s častými vážnými vedlejšími účinky, od trvalé nevolnosti až po hluchotu, která se užívají ve složitých kombinacích – pacienti musí brát až 17 tablet denně po dobu dvou let. K těmto lékům pro léčbu DR TBC doposud neexistuje žádná alternativa. Lékaři bez hranic ve své nové zprávě „DR-TB Drugs Under The Microscope“ poukazují na to, že tyto léky se rovněž potýkají s neustálými problémy v dodávkách a ceně, které je potřeba naléhavě vyřešit.

Pacienti jsou uvězněni v začarovaném kruhu – je diagnostikováno málo nemocných a rozšíření léčby brání také nedostatky v dodávkách léků a jejich vysoká cena,“ uvedl Dr. Tido von Schoen-Angerer, výkonný ředitel Kampaně ACCESS Lékařů bez hranic. „Malá poptávka po lécích na DR TBC pak způsobuje, že tento trh je pro výrobce neatraktivní, což dále posiluje problémy s dodávkami a vysokou cenou léků.

Zpráva Lékařů bez hranic porovnává léky DR TBC podle počtu dodavatelů, záruky kvality a ceny, a to na základě informací od Global Drug Facility a výrobců léčiv. Lékaři bez hranic zjistili, že čtyři z doporučených léků jsou dostupné pouze z jediného zdroje garantujícího dostatečnou kvalitu. Spoléhání se na jediného výhradního dodavatele, jehož produkce může být kdykoli přerušena či zastavena, s sebou vždy nese riziko přerušení léčby a vážných následků pro pacienty. Například v roce 2010 byly takto přerušeny dodávky injekčního léku kanamycinu, což vedlo k dočasnému celosvětovému nedostatku tohoto léku.

Zpráva Lékařů bez hranic rovněž poukazuje na příliš vysokou cenu některých léků na DR TBC. Ve dvou případech došlo v posledních deseti letech ke zvýšení ceny o 600% a u jednoho léku dokonce o více než 800%. Cena dvouleté léčby DR TBC se tak může vyšplhat až na 9 000 USD na jednoho pacienta, což je 470krát více než cena léčby standardní formy TBC představující 19 USD na pacienta.

 „Teď když máme konečně k dispozici nový test, s jehož pomocí můžeme potvrdit DR TBC během necelých dvou hodin namísto dřívějších tří měsíců, zaznamenáme také narůst počtu pacientů, kteří budou potřebovat spolehlivé dodávky léků,“ řekla spolupracovnice Lékařů bez hranic v jihoafrické Khayelitshe Dr. Jennifer Hughes. Lékaři bez hranic letos implementují nový test v 15 zemích. „Problémy s léky je třeba okamžitě řešit. Usnadnění přístupu k lékům na DR TBC umožní léčit více nakažených a tím omezit přenos této nemoci,“ uvedla dále Dr. Hughes.

Jednou z cest, jak nastartovat produkci potřebných léků, je garantovat u výrobců nákup určitého objemu léků na několik let dopředu. Je potřeba rovněž dalších mechanismů, včetně kvalitnějších předpovědí střednědobých a dlouhodobých potřeb, které by zvýšily zájem dalších výrobců a tím pomohly zlepšit zásobování a zvýšily konkurenci nesoucí sebou snížení cen.

Vyvinuli jsme model kontroly DR TBC v rámci komunit, který umožňuje rozšíření přístupu k léčbě i do oblastí s vysokým výskytem HIV. S rychlejší diagnostikou a lepšími metodami léčby potřebujeme zlepšit také zásobování a problémy s vysokou cenou stávajících léků na DR TBC. Také potřebujeme, aby se vyvíjely nové léky na tuto nemoc,“ doplnila Dr. Hughes.

*****

Lékaři bez hranic léčili v roce 2010 téměř 30 000 pacientů s TBC v 29 zemích a 1000 pacientů s DR TBC. Projekty léčby TBC jsou uskutečňovány v různých kontextech – od vězeňského systému v Kyrgyzstánu přes městské aglomerace v Indii až po oblasti s vysokým výskytem HIV, např. ve Svazijsku či Jihoafrické republice. Lékaři bez hranic vyvinuli léčebné strategie přizpůsobené různým prostředím, mj. často zajišťují léčbu prostřednictvím ambulantní péče přímo v komunitách, aby tak snížili tíhu, kterou léčba pro pacienty znamená, a tím zvýšili pravděpodobnost jejího úspěšného dokončení.

 

{{{ labels.morehistories }}}