23 Úno 15 15 Zář 17

Niger: “Postavíme stany pro všechny děti…”

 

Jaká byla situace při vašem příjezdu do Madaoua?
Dorazil jsem do státní nemocnice, která má jen omezené vybavení. Lékaři bez hranic tu spravují pediatrii a výživové centrum pro podvyživené děti s komplikacemi. Setkal jsem se tu s velice vysokým zájmem o péči a také s mnoha dětmi trpícími podvýživou.

Co tam budete v příštích měsících dělat?

Můj úkol je zvýšit kvalitu péče poskytované v nemocnici místními zdravotníky. Momentálně tu pracuje šest mladých praktických lékařů, kteří musí pokrýt všechny směny a každý den se postarat o 300 dětí. Snažíme se nabrat další místní doktory, ale není to jednoduché, protože v zemi jich není mnoho. Já je pak školím v pediatrii a podporuji je při léčbě dětí, zatímco sháníme další lékaře.

Jaká je současná situace v Nigeru?

Krize nabírá na síle a počet případů malárie a závažné podvýživy rychle roste. Momentálně tu máme 300 dětí a jejich počet stále roste. Minulý týden přicházelo 50-80 dětí denně. Asi 35% z nich bylo přijato do intenzivního výživového centra a zbytek na pediatrické oddělení, hlavně kvůli malárii. Proto posilujeme naše kapacity. Tento týden logistici postavili stany, kde už jsme umístili desítky dětí, ale stále potřebujeme postavit další. Postavíme zkrátka tolik stanů, kolik bude pro všechny děti zapotřebí.

Jaké případy nejčastěji ošetřujete?

Většina dětí přijatých do nemocnice trpí akutní podvýživou spojenou se zápalem plic, zažívacími infekcemi, střevními parazity, chudokrevností a kožními problémy. V období sucha také musíme bojovat s bakteriální meningitidou a v právě začínajícím období dešťů s malárií.

Co je na vaší práci nejtěžší?

Vědomí, že Niger je země s velice omezenými zdroji a Lékaři bez hranic tu mají jen omezené kapacity. Jako lékař vyléčíte dítě trpící průjmem, ale ono se pak vrátí domů, kde není dostupná pitná voda. Jeho rodina také může záviset na zemědělství a tedy i na tom, jestli prší, či ne. Je prostě potřeba přijmout fakt, že společenské a ekonomické podmínky v této zemi velmi komplikují zavádění střednědobých a dlouhodobých řešení. V této situaci proto Lékaři bez hranic přijali krizový zdravotnický přístup k řešení, tak aby byly pokryty alespoň nejzákladnější potřeby většiny dětí v oblasti.

Jaké budou největší výzvy v následujících měsících?

I přes různé problémy se naše práce vyplácí. Celý tým se snaží identifikovat různé zdravotní problémy místní populace a řešit je. V příštích týdnech budeme informovat populaci o prevenci malárie a zajišťovat včasnější léčbu malárie, aby se zmírnily dopady epidemie. Pokud jde o dlouhodobá řešení, budeme i nadále školit místní lékaře v pediatrii, abychom zvýšili kvalitu poskytované péče a usnadnili přístup ke zdravotní péči pro místní obyvatele.

Lékaři bez hranic v současnosti v Nigeru provozují výživové programy ve městech Madaoua, Bouza, Dakoro, Guidan Roumdji, Madarounfa, Magaria a Zinder. Od začátku roku 2012 Lékaři bez hranic v zemi léčili více než 49 000 podvyživených dětí.

O aktivitách Lékařů bez hranic v Nigeru se více dozvíte ZDE.

 

 

{{{ labels.morehistories }}}