05 Květen 15 15 Zář 17

Nepál: Nejdůležitější je, aby se pomoc dostala do oblastí mimo Káthmándú

Odjel jsem z Dillí se dvěma kolegy v neděli kolem jedenácté dopoledne.  Kvůli silným následným otřesům však bylo letiště v Káthmándú evakuováno. Hodiny jsme kroužili nad městem, pak se naše letadlo vrátilo do Dillí a teprve v 8 hodin večer jsme přistáli v Káthmándú. Na letišti nás čekal naprostý chaos. Tisíce lidí se snažily odletět a stovky jiných se snažily přistát, aby mohly pomáhat. V jednu hodinu po půlnoci jsme konečně opustili letadlo i se zdravotnickým materiálem, který jsme si přivezli s sebou.

 

Věděli jsme, že dostat do země personál a zásoby přes letiště v Káthmándú bude extrémně těžké, proto se v neděli ráno čtyři naše týmy vydaly na cestu po zemi z indického státu Bihár. Doprovázel je kamion vezoucí zdravotnické zásoby, 1000 sad na zbudování přístřeší, 500 hygienických a 500 rodinných sad. Po zdržení na hranicích se týmy a zásoby dostaly v pondělí do Gorkhy, města ležícího asi 200 km severozápadně od Káthmándú, blízko epicentra zemětřesení.

V pondělí ráno jsme se snažili najít v Káthmándú vrtulník. Jeden pilot byl naštěstí ochotný strávit s námi tři hodiny ve vzduchu, abychom mohli udělat letecký průzkum postižených oblastí mimo Káthmándú. Škody byly obrovské. Letěli jsme nad okresy na východ, na sever a na západ od Káthmándú a z 65 vesnic, které jsme monitorovali, bylo minimálně 45 částečně anebo úplně zničeno. Viděli jsme, že se lidé ukryli do provizorně zbudovaných přístřešků. Bylo nám tedy jasné, že potřeby budou značné a bude důležité zabezpečit materiál na zbudování přístřešků, hygienické potřeby a potřeby na vaření.

Samotné Káthmándú zaznamenalo relativně nízký stupeň poničení, většina budov a domů stojí. Mnozí lidé však spí venku ve stanech a provizorně zbudovaných přístřešcích, protože se obávají následných otřesů. Je to znepokojující, protože začalo období dešťů a ty v příštích dnech a týdnech ještě zesílí. Obrovský tlak na nemocnice v Káthmándú a jeho okolí, způsobený počtem pacientů potřebujících život zachraňující anebo končetiny zachraňující chirurgické zákroky, pominul a lidé nyní čekají na menší anebo následné chirurgické zákroky a léčbu běžných nemocí.

Zatím nemáme úplný přehled o potřebách v zemi, protože nejhůře postižené oblasti se nacházejí v odlehlém hornatém regionu mimo Káthmándú. Bylo složité získat informace o rozsahu poškození a ztrátách na životech v těchto oblastech a až nyní se situace začíná vyjasňovat. Největším problémem zůstává doprava. Spousta malých vesnic se rozprostírá na rozsáhlé ploše v těžce přístupném terénu. Přístup do těchto oblastí byl obtížný už před zemětřesením. Nyní jsou mnohé cesty odříznuty kvůli sesuvům půdy a riziku dalších sesuvů a do vesnic je možné se dostat jen vrtulníkem. A vrtulníky jsou nedostatkové zboží, zvláště nákladní helikoptéry, které jsou schopny převážet tuny humanitárního materiálu.

Po zemětřesení se v zemi angažuje obrovské množství humanitárních organizací a vládní pomoci z celého světa. Nejdůležitější je, aby se pomoc dostala do nejvíce postižených oblastí mimo Káthmándú. Dostat potřebné zásoby přes ucpané letiště a zabezpečit letecký transport, abychom byli schopni poskytovat zdravotnickou pomoc, přístřeší a humanitární pomoc lidem, kteří ji nejvíce potřebují, je největší logistickou výzvou.

Ve čtvrtek 30. dubna jsme zahájili provoz mobilní kliniky, pomocí helikoptéry navštěvujeme odlehlé vesnice v horách na severu od Káthmándú. Po přírodní katastrofě typu zemětřesení patří obvykle k zásadním potřebám pitná voda a sanitace, lidé mohou trpět průjmovými onemocněními a respiračními nemocemi, protože žijí venku. Potřebujeme co nejdříve zvýšit počet mobilních klinik a musíme hlídat přenosné nemoci, jako spalničky či tetanus. Naše týmy také plánují masivní distribuci plachet pro zbudování přístřešků, hygienických potřeb a kuchyňských sad. Obáváme se, že se začátkem období dešťů se krátí čas, který máme, abychom se dostali k lidem v nejhůře postižených oblastech.

{{{ labels.morehistories }}}