27 Led 16 15 Zář 17

Nemocnice v Jemenu pod palbou: Lékaři bez hranic žádají odpovědi

Ve válečném konfliktu v Jemenu jsou naprosto ignorována pravidla války. Upozorňuje na to mezinárodní zdravotnická humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF), jejíž tři zdravotnická zařízení v Jemenu se v posledních třech měsících stala terčem útoku. Při čtvrtém incidentu série náletů zasáhla sanitku Lékařů bez hranic.

„Způsob, jakým je vedena válka v Jemenu, vede k ohromnému utrpení a ukazuje, že bojující strany neuznávají nebo neberou ohled na chráněný statut nemocnic a zdravotnických zařízení. Dennodenně jsme svědky toho, jaké to má devastující následky na život lidí uvězněných v konfliktních zónách,“ uvedla Raquel Ayora, ředitelka operací Lékařů bez hranic. Veřejná místa jsou od začátku války v březnu 2015 masivně bombardována a ostřelována. „Nic není ušetřeno – dokonce ani nemocnice, přestože zdravotnická zařízení jsou výslovně chráněna mezinárodním humanitárním právem,“ dodala.

Zdravotnické aktivity Lékařů bez hranic v Jemenu se staly terčem útoku čtyřikrát za méně než tři měsíce. Každý další incident byl závažnější než ten předešlý.

Lékaři bez hranic se dosud nedočkali oficiálního vysvětlení žádného z těchto incidentů.

„Stále častěji sledujeme, jak jsou útoky na zdravotnická zařízení bagatelizovány. Označují se za ‘omyl‘ nebo ‘chybu‘ ,“ upozorňuje Raquel Ayora. „Minulý týden britský ministr zahraničí prohlásil, že Saúdská Arábie v Jemenu mezinárodní humanitární právo úmyslně neporušila. To naznačuje, že bombardování nemocnice omylem by se dalo tolerovat. Tato logika je urážlivá a nezodpovědná.“

Lékaři bez hranic žádají, aby Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise (IHFFC) provedla nezávislé vyšetřování útoku na nemocnici ve městě Shiara. Na stejnou komisi se organizace poprvé obrátila po americkém útoku na úrazovou nemocnici v afghánském Kundúzu. Lékaři bez hranic stále očekávají oficiální odpověď americké vlády, zda dá svolení k vyšetřování. IHFFC je jediným stálým mezinárodním vyšetřovacím orgánem, jenž má jasný mandát pro vyšetřování potenciálních porušení mezinárodního humanitárního práva.

Ohledně důležitosti ochrany zdravotnických zařízení roste povědomí i politický tlak. Nadešla proto doba, kdy je třeba činit efektivní rozhodnutí.

„Čtyři naše zdravotnická zařízení v Jemenu a Afghánistánu byla v průběhu čtyř měsíců napadena,“ připomíná Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic. „Stává se z toho snad nějaký nový obyčej? Vybombardovat každý měsíc nemocnici Lékařů bez hranic? Kolik je ještě v Jemenu a jiných válečných oblastech napadáno nemocnic provozovaných lékaři, kteří nemají takovou možnost jako Lékaři bez hranic, aby o tom nahlas promluvili? Odmítáme přijmout to, aby tento trend pokračoval a nikdo nebyl hnán k zodpovědnosti. Naléhavě žádáme záruky válčících stran, že funkční nemocnice nikdy nebudou legitimním cílem.“

Lékaři bez hranic pracují v Jemenu v provinciích (Aden, Al-Dhale’, Taíz, Saada, Amrán, Hajjah, Ibb a Saná). Od začátku konfliktu v březnu 2015 přijali do péče více než 20 000 válečných raněných a pokračují v poskytování běžné zdravotní péče, jelikož zdravotnický systém v zemi funguje jen stěží. Lékaři bez hranic vedou v zemi 11 nemocnic a podporují 18 zdravotnických středisek.


{{{ labels.morehistories }}}