© Ilustrační foto. Atsuhiko Ochiai
22 Led 16 12 Květen 21

„Nemocnice jsou útočiště pro nemocné. Naši pacienti a zaměstnanci se musí cítit bezpečně.“

Juan Prieto je hlavní koordinátor projektů Lékařů bez hranic v Jemenu. Týden poté, co nemocnici Shiara v okrese Razá na severu Jemenu zasáhla raketa (zabila šest lidí a sedm jich zranila), popsal zevrubněji situaci v zemi. Nemocnice Shiara podporovaná Lékaři bez hranic je totiž posledním z více než stovky zdravotnických zařízení a nemocnic zasažených bombovými útoky a nálety v mezinárodním konfliktu, který již desátým měsícem devastuje zemi.

V jakém stavu jsou lidé, kteří byli při útoku zraněni?

Původně bylo zraněno osm lidí, pět z nich jsme v kritickém stavu převezli do nemocnice podporované Lékaři bez hranic ve městě Saada. Jeden z nich byl poté přemístěn do hlavního města Sana’a kvůli specializované léčbě. Jeden ze zraněných ve městě Saada bohužel podlehl svým zraněním. Doufáme, že se zbytek pacientů brzy zotaví. Zajištění náležité péče pro oběti bylo po zasažení nemocnice naší prioritou.

Máte o tomto incidentu nějaké nové informace?

V současné době se snažíme získat lepší představu o tom, co se stalo. Víme, že raketa zasáhla vchod do nemocnice, která již byla poničena předchozím útokem. Po nárazu se rozletělo do okolí hodně střepin, které zabily, nebo vážně zranily lidi v areálu.

Jaká je současná situace v nemocnici?

Lidé stále vnímají nemocnice jako možný cíl útoku a snaží se jim co nejvíce vyhýbat. Jediné případy, které se k nám dostávají, jsou oběti útoků a urgentní stavy. K dnešnímu dni jsme obnovili provoz pohotovosti, jsme schopni stabilizovat pacienty a předávat je do jiných nemocnic. Pokoušíme se znovu zprovoznit porodnické oddělení. V nemocnici pracuje menší počet lidí, kteří se soustředí pouze na urgentní případy. Celé zařízení je považováno za nebezpečné místo - nezapomeňte, že za poslední rok bylo třikrát zasaženo. Naši zaměstnanci se nicméně vrátili ke své práci, i když s obavami. Více než kdy jindy jsou odhodlaní pomáhat místním lidem.

Shiara byla sice zasažena jako poslední, mnoho dalších zdravotnických zařízení však bylo přímo nebo nepřímo ovlivněno konfliktem. Jaké jsou následky?

Identifikovali jsme nejméně 130 zařízení, která byla přímo ovlivněna konfliktem, zasažena raketami vystřelenými ze země nebo nálety. Důsledky nyní vidíme v Razá, kde došlo k přerušení poskytování služeb. V nemocnicích je buď chaos, nebo byly nuceny uzavřít provoz a nejsou tak schopny poskytnout péči lidem, kteří ji potřebují.

Zdravotnická zařízení, kde by se lidé měli léčit, už nejsou bezpečná pro pacienty ani zdravotnický personál. I přesto, že práce zdravotníků a budovy, ve kterých pracuje, by měly podléhat ochraně. Jak jsem řekl, pro zdravotníky není jednoduché vrátit se do práce, když se cítí ohrožení. Je to katastrofa.

Jaká byla reakce týmu v nemocnici Shiara?

Výbuch nezasáhl fungující část nemocnice. Hlavní starost týmu po explozi bylo zorganizovat triáž a převoz pacientů v kritickém stavu, zatímco se ošetřovali ranění. Pacienti, kteří se nacházeli v nemocnici, samozřejmě opustili budovu. Zdravotnický personál se ale vrátil do práce, jakmile bylo jasné, že poblíž nedochází k dalším výbuchům. Pacienti se do nemocnice začali vracet již několik hodin po tomto incidentu. Ti, kteří nebyli v kritickém stavu, byli odkázáni na jiná zdravotnická zařízení a ti, jejichž stav vyžadoval stabilizaci, byli po převezeni do nemocnice Saada.

Musíme vzít v úvahu, že naši zdravotníci posledních sedm měsíců pracovali za stálého bombardování ve městě Saada. A ve čtvrti Razá, nacházející se na frontové linii, je ostřelování na denním pořádku už od března. I přesto, že jsme si vědomi rizik, jsme zajistili poskytování nejdůležitějších služeb. Nyní, po incidentu v nemocnici Shiara, je pocit jiný. Obnovení důvěry bude chvíli trvat, stejně tak jako rozptýlení myšlenky, že jsme kvůli naší práci v nebezpečí.

Jaké jsou hlavní potřeby obyvatel v této oblasti?

Za prvé a především je to ochrana. Lidé žijí v jeskyních a do svých domů se vracejí, aby zjistili, jestli pořád stojí! Jelikož se jedná o válečnou oblast, žijí za neustálého strachu z toho, že budou zabiti. Je to hornatá oblast s asi 120 000 obyvateli, kteří v ní stále žijí. Nachází se tu dostatek zdrojů, takže základní potřeby jsou víceméně zajištěny, na rozdíl od ostatních oblastí Jemenu, kde lidé zápasí s přístupem k potravinám a vodě a nemají ani čím nakrmit své děti. Hladovění není hrozba, zde je hrozbou samotná válka.

Jaké jsou teď plány s nemocnicí?

Vrátit ji do normálního stavu. Rádi bychom posílili tým, zlepšili kvalitu služeb, zvýšili lékařský dohled a zajistili snadnější přístup k našim pacientům a lidem v oblasti. Mezitím se také snažíme objasnit okolnosti tohoto útoku a případně zajistit, že za něj někdo ponese odpovědnost. Také se snažíme postarat o bezpečí našich zaměstnanců.

{{{ labels.morehistories }}}