06 Pro 13 15 Zář 17

Nelson Mandela bojoval proti HIV/AIDS

Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) vyjadřují svou soustrast rodině Nelsona Mandely a všem, jejichž osudy Nelson Mandela během 95 let svého života ovlivnil.

Svůj život strávil službou bližním a zlepšováním života druhých – lidí odsunutých na okraj a trpících diskriminací, bez ohledu na rasu, náboženství či politické přesvědčení.

Mandela hrál stěžejní roli v boji proti HIV/AIDS v Jihoafrické republice, když se postavil za lidi žijící s HIV a jejich právo na život zachraňující antiretrovirovou léčbu.

„Mandela byl největší humanitárec, jakého jsem kdy potkal. Když byl přesvědčen, že je něco správné, budil dojem, že ho nic nezastaví. Dokázal projevit soucit a zároveň být nekompromisním vůdcem ve věcech, v nichž šlo o principy, bez ohledu na potenciální politické následky,“ uvedl Dr. Eric Goemaere, koordinátor Lékařů bez hranic pro léčbu HIV-TBC v Jihoafrické republice.

„Mandela se veřejně pustil do boje s HIV a podpořil programy Lékařů bez hranic na léčbu této nemoci. Ze solidarity s pacienty si oblékl v roce 2002 během návštěvy jednoho z léčebných programů tričko ‚HIV positive‘. Jeho fotka obletěla svět. Cítili jsme tehdy, že v nejvyšších mocenských patrech se něco pohnulo,“ vzpomíná Goemaere.

Hamba kahle Tata Nelson Mandela.

{{{ labels.morehistories }}}