23 Čvn 17 15 Zář 17

Mimořádná sbírka na Nigérii je uzavřena: Čeští dárci přispěli více než tři miliony korun

„Zasahovat v krizích je naše práce. Jsme zvyklí na ledacos, ale krize na severu Nigérie překonává to, s čím se setkáváme na mnoha dalších místech.“ Tak ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber vyhlašoval v červenci 2016 mimořádnou sbírku. V oblastech na severovýchodě Nigérie tehdy více než 3 miliony lidí prchaly před Boko Haram – bez přístupu ke zdravotní péči a s omezeným přístupem k vodě a potravinám. Akutní vážná podvýživa mezi dětmi dosahovala až 15 %.

Od července 2016 do května 2017 proto Lékaři bez hranic vyhlásili v České republice mimořádnou sbírku. Za jedenáct měsíců přispěli čeští dárci částkou 3 078 326 korun. To je dost na to, aby více než 5 000 podvyživených dětí dostalo měsíční výživovou terapii.

Na misi v Nigérii je právě teď český spolupracovník Martin Beňa. Zprávu o výsledku mimořádné sbírky v České republice přijal s radostí: „Rád bych odsud poděkoval všem dárcům doma v Česku, kteří podpořili mimořádnou sbírku na pomoc lidem na severovýchodě této africké země,“ napsal z Nigérie. „Právě díky lidem, jako jste vy, můžeme poskytovat nestrannou a nezávislou pomoc všude, kde je potřeba. Díky moc vám všem!“

Čtěte také: Kam se svět nedívá: Severovýchod Nigérie trápí zdravotnická katastrofa

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}