21 Bře 16 15 Zář 17

Malawi: Vakcinační kampaň proti choleře v okolí jezera Chilwa

Jezero Chilwa se nachází na hranicích Malawi a Mosambiku a je druhým největším jezerem v zemi. Je také jedním z hlavních zdrojů ryb pro jižní Malawi, kde ročně vyloví okolo dvaceti tisíc tun ryb. Na jezeře žije v plovoucích domech zvaných Zimbowera odhadem téměř šest tisíc rybářů.

Na konci prosince 2015 byla v jižní části Malawi potvrzena nová epidemie cholery. Nebyla první, nemoc se zde od roku 1998 vyskytuje pravidelně, ale první případ byl zaznamenán už v roce 1973. Nejvyšší počet úmrtí byl evidován v letech 2001-2002.

Klíčovou roli při zvládání aktuální epidemie, stejně jako při snaze o zastavení šíření nemoci do dalších částí země, hraje několik faktorů: ústní vakcinace, sledování jednotlivých případů a zlepšení přístupu k nezávadné vodě a hygienickým zařízením. Lékaři bez hranic například pomáhali mezi rybáře distribuovat domácí vodní filtry.

Kampaň cílila na populaci 80 tisíc osob starších jednoho roku. K dispozici bylo 160 tisíc dávek. Očkování absolvovalo všech šest tisíc rybářů a stejný počet lidí žijících v plovoucích domech na jezeře. Obě kola očkovací kampaně proběhla v období od poloviny února do začátku března a trvala šest dnů.

Cholera je vysoce nakažlivá akutní střevní infekce, která se přenáší mimo jiné požitím vody kontaminované bacilem cholery. V jižním Malawi Lékaři bez hranic poskytují pomoc ve formě zkvalitňování infrastruktury v několika zdravotních střediscích v regionech Machinga, Phalombe a Zomba, která se musejí vyrovnávat s nárůstem počtu pacientů s cholerou.

Každý rok je na světě evidováno mezi třemi a pěti miliony případů cholery, která způsobí 100 až 120 tisíc úmrtí. V roce 2014 Lékaři bez hranic léčili ve svých projektech po celém světě přibližně 21 tisíc pacientů s cholerou.
















{{{ labels.morehistories }}}