07 Čvn 16 15 Zář 17

Lékařům bez hranic bylo odebráno povolení pracovat v Luhansku

Humanitární zdravotnická organizace Lékaři bez hranic je silně znepokojena rozhodnutím Humanitární komise takzvané Luhanské lidové republiky, které zrušilo její povolení poskytovat krizovou zdravotní a humanitární pomoc v Luhansku. Lékaři bez hranic se obávají, že toto rozhodnutí připraví zranitelné obyvatele Luhanské oblasti o přístup k nezbytně potřebné zdravotní péči a lékům.

„Toto rozhodnutí považujeme za neakceptovatelné vzhledem k obrovským zdravotním a humanitárním potřebám lidí zasažených pokračujícím konfliktem v Luhansku,“ řekl Dr. Bart Janssens, operační ředitel Lékařů bez hranic. „Lékaři bez hranic byli více než rok jednou z mála mezinárodních organizací, které v Luhansku poskytovaly životně nezbytnou pomoc. Byli jsme odhodlaní podporovat lékaře a zdravotní sestry, aby mohli nadále pokračovat ve své zásadní práci. Tak jako ve všech zónách konfliktu, kde Lékaři bez hranic působí, je naším jediným zájmem pomáhat zranitelným lidem, bez ohledu na jejich politické přesvědčení nebo na to, na které straně frontové linie se nacházejí.“

Od června 2014 podporovali Lékaři bez hranic 109 zdravotnických a sociálních zařízení v Luhanské oblasti dodávkami základních léků, zdravotnického a hygienického materiálu, vybavení a humanitárních potřeb. Mobilní kliniky Lékařů bez hranic vyráželi do 35 lokalit, kde poskytly více než 42.000 vyšetření primární zdravotní péče ve spolupráci s lékaři z veřejného sektoru. Lékaři bez hranic také darovali léky a zdravotnické zásoby pro léčbu více než 37.500 lidí s chronickými onemocněními, jako jsou cukrovka, vysoký tlak nebo srdeční choroby, stejně jako pro 4.900 lidí s válečnými zraněními v dobách intenzivních bojů. Všechna zdravotní péče i zásoby byly poskytnuty bezplatně. 

„Konflikt v minulém roce narušil nebo úplně zastavil dodávky léků v Luhanské oblasti. Cena dostupných léků se výrazně zvýšila,“ uvedl Dr. Janssens. „Vidíme, že se lidé jen s obtížemi dostávají k antibiotikům, lékům na bolest, inzulínu, psychiatrickým lékům a přípravkům na léčbu chronických nemocí, jako jsou vysoký krevní tlak, srdeční choroby, onemocnění ledvin a další. Obzvlášť se obáváme o ty, kdo žijí blízko frontové linie. Nejvíce trpí zranitelní lidé: staří, nemocní, handicapovaní a vysídlení. Hluboce nás znepokojuje, že nám nebylo dovoleno těmto lidem pomáhat, zvlášť proto, že mnoho lékařů a sester odešlo z frontových oblastí, a protože se blíží zima.

Křivé obvinění v médiích a zastrašování

Všechny aktivity Lékařů bez hranic včetně transportu, skladování a distribuce léků ve zdravotnických zařízeních byly vždy koordinovány se zdravotnickými úřady v Luhansku, které byly o naší činnosti pravidelně zpravovány. Po rozhodnutí Humanitární komise uzavřeli Lékaři bez hranic svou kancelář v Luhansku a v oblastech pod správou Luhanské lidové republiky nadále nemají žádný personál. Organizace před odchodem z oblasti darovala zbylé zásoby léků zdravotnickým zařízením, která léky nutně potřebují.

„Udělali jsme vše, co bylo možné, abychom byli transparentní a pracovali jsme ve spolupráci s úřady,“ dodal Dr. Janssens. „Proto nás silně znepokojuje, že se úřady uchýlily k tomu, že nás křivě obvinily v médiích a snažily se zastrašit náš tým – v minulých dvou týdnech opakovaně do naší kanceláře vstoupili ozbrojení muži.“

Lékaři bez hranic pokračují v práci na obou stranách frontové linie na východě země, včetně oblastí pod kontrolou samozvané Doněcké lidové republiky. Od začátku konfliktu Lékaři bez hranic podporují dodávkami léků a vybavení více než 350 zdravotnických zařízení na obou stranách frontové linie. Od května 2014 poskytly týmy Lékařů bez hranic více než 102.000 vyšetření primární zdravotní péče, zdravotnické zásoby pro léčbu více než 23.000 pacientů s válečnými zraněními a léky pro více než 61.000 pacientů s chronickými chorobami. Lékaři bez hranic také v Doněcké oblasti od roku 2011 provozují program léčby rezistentní tuberkulózy ve vězeňských zařízeních, v němž se v současnosti léčí 196 pacientů.

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní nevládní humanitární organizace. Jejím posláním je poskytovat bezplatnou humanitární a lékařskou pomoc obětem konfliktů, přírodních katastrof a epidemií nebo lidem vyloučeným za zdravotní péče. Organizace byla založena v roce 1971 a v současnosti pomáhá ve více než 60 zemích světa.  Lékaři bez hranic se v konfliktech nepřidávají na žádnou stranu a působí nezávisle nehledě na jakékoli politické, vojenské nebo korporátní vlivy. Týmy poskytují zdravotní péči všem pouze na základě potřeb lidí, bez ohledu na pohlaví, rasu, vyznání nebo politickou příslušnost. Lékaři bez hranic financují veškeré aktivity na Ukrajině jen z příspěvků soukromých dárců a nepřijímají žádné finance od jakékoli vlády.

{{{ labels.morehistories }}}