12 Lis 13 15 Zář 17

Lékaři bez hranic zahajují pomoc na Filipínách

Pohotovostní týmy mezinárodní zdravotnické humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) se snaží dostat na nejvíce zasažená místa na Filipínách, které drtivě zasáhl tajfun Haiyan. Přístupové cesty do města Tacloban blokují trosky na silnicích. Situaci komplikuje i silný vítr a přívalový déšť, kvůli kterým musela být zrušena řada letů směřujících na poničené letiště za městem.

„Situace je katastrofální, je to totální chaos,“ říká dr. Natasha Reyes, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic na Filipínách (rozhovor čtěte zde). „Lidé mají jen velmi omezený přístup k pomoci a zůstávají odříznuti. Naší prioritou je dostat se k těmto lidem v izolovaných lokalitách – tolik potřebná pomoc se k nim obvykle dostává jako k posledním.“

Lékaři bez hranic již mají ve filipínském městě Cebu 23 spolupracovníků, dalších 80 je na cestě. Do zasažených oblastí vysílají 9 nákladních letadel s 329 tunami humanitárního materiálu na palubě. Jeho součástí jsou zdravotní sady pro ošetření raněných, vakcíny proti tetanu, vybavení pro zajištění vody a sanitace a potřeby první pomoci: stany, hygienické sady, materiál na stavbu přístřeší, generátory, latríny nebo komunikační vybavení.

Lékaři bez hranic v nadcházejících dnech přesunou na Filipíny přes 100 svých pracovníků. Na místo katastrofy míří lékaři, zdravotní sestry, chirurgové, logistici, psychologové a odborníci na zajištění vody a sanitace. Na cestě ze skladišť Lékařů bez hranic je také 329 tun humanitárního nákladu v devíti letadlech – zdravotnické zásoby, materiál na stavbu přístřeší, hygienické sady a vybavení pro vodní a odpadové hospodářství.

Místní zdravotnická zařízení byla zničena nebo poškozena a jejich vybavení vyplavila bouře. Mnoho raněných se shromáždilo na letišti v Taclobanu. Tým Lékařů bez hranic zde bude poskytovat zdravotní péči a bude také podporovat jedinou místní fungující nemocnici. Týmy dále použijí čluny a vrtulníky, aby se dostaly do okolních oblastí, zejména na ostrovy na východ od měst Cebu a Guiuan, kde budou poskytovat urgentní zdravotní péči. Rozsah škod v mnoha odloučených zemědělských oblastech není dosud znám z důvodu kolapsu komunikačních sítí.

„Mnoho lidí se zatím jistě nemohlo dostat ke zdravotní péči,“ dodává dr. Reyes. „Očekáváme, že mezi nimi budou i vážně ranění, protože se mnoho domů a budov náporem větru zřítilo. I lehčí zranění ale představují bez včasného ošetření velké riziko, protože mohou být zdrojem infekcí. Ty mohou bez přístupu ke zdravotní péči přerůst ve vážné problémy.“

Prioritou Lékařů bez hranic je reagovat na naléhavé zdravotní potřeby postiženého obyvatelstva, jejichž součástí je i nutné očkování proti tetanu. „Pak přijde na řadu všechno ostatní – přístřeší, voda, jídlo. Zdejší lidé přišli o všechno,“ uzavírá dr. Reyes.

{{{ labels.morehistories }}}