15 Pro 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vyzývají všechny strany konfliktu, aby ušetřily životy civilistů uvázlých v bitvě o Aleppo

Bitva o Aleppo se dostala do dosud nejkritičtějšího bodu. Lékaři bez hranic jsou rozhořčeni násilím, které je pácháno na civilistech, a také pasivitou, jíž vykazují všichni ti, kteří by mohli toto násilí zastavit. Lékaři bez hranic proto vyzývají všechny bojující strany, aby dodržovaly svůj závazek chránit civilisty – a to nejen v obléhaných místech, ale i v oblastech, které nově obsadila syrská vláda.

Všechna vyjednávání s cílem zajistit přístup humanitární pomoci do obléhaných oblastí východního Aleppa, která vedla OSN a další organizace (včetně Lékařů bez hranic), byla bezvýsledná. Vypadá to, že ve většině případů lidé neměli šanci uprchnout, když chtěli – a kam chtěli. Nebylo možné evakuovat pacienty, zásobit nemocnice a poskytnout zoufale potřebnou pomoc lidem uvázlým v oblasti. Za to nesou odpovědnost všechny strany, které se účastní konfliktu.

Ve východním Aleppu pracuje v extrémních podmínkách stále několik zdravotníků. Mají přitom obrovské obavy z nejbližší budoucnosti. Zdravotníky i jejich pacienty přitom chrání mezinárodní humanitární právo.

Vzhledem k poslednímu prohlášení OSN a faktu, že jde o konflikt, kde dochází ke zvěrstvům na civilistech, mají Lékaři bez hranic obrovské obavy o osud místních obyvatel.

“Je to jedna z nejhorších krizí posledních let, jíž jsou Lékaři bez hranic svědky,” uvedla Teresa Sancristoval, vedoucí krizového týmu Lékařů bez hranic pro Aleppo. “Připomínáme všem stranám, že i válka má svá pravidla. Je naprosto nezbytné, aby všechny zúčastněné strany umožnily lidem utéci do bezpečí, povolily evakuaci nemocných, raněných, a dovolily poskytnout ochranu a humanitární pomoci těm, kteří jsou lapeni v bojových liniích.”

Aktuálně z Aleppa (15. 12. 2016)

Týmy Lékařů bez hranic jsou ve městě Atimah (v guvernorátu Idlib), 35 km od města Al Atareb (guvernorát Aleppo). Mají připraveno 45 tun zdravotnického materiálu: především léků, zdravotnického materiálu a vybavení, a nepotravinové pomoci.

„Pokud to bude potřeba, jsme připraveni pomáhat pacientům v nouzi, kteří přicházejí z Aleppa. Urgentně potřebná je evakuace civilistů. Je nutné, aby všechny strany konfliktu zajistily bezpečný průchod,“ řekl Carlos Francisco, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii.

Evakuovaní lidé se svěřili týmům Lékařů bez hranic, jak jsou rádi, že jsou v bezpečí a mají přístup ke zdravotní péči a k lékům, k nimž se nemohli dostat několik měsíců. Prakticky od chvíle, kdy v červnu začalo obléhání. Předpokládáme, že pacienti s urgentními a komplikovanými potížemi budou převezeni do Turecka, kde jim bude poskytnuta specializovaná péče. 

Aktuálně z Aleppa (14. 12. 2016)

  • Zatímco se stále jedná o evakuaci z obklíčené oblasti, byla dnes dobytá území terčem těžkého ostřelování.
  • Životní podmínky v oblasti jsou extrémně náročné, zásoby docházejí a situace ve městě je kritická. Lidé spí na ulicích, v autech a v mešitách, bez jídla a vody. Je zima a nemají topení ani elektřinu.
  • Lidé ztrácejí naději. Obecně lze říci, že jsou vyděšení a loučí se se svými blízkými.
  • Lékaři bez hranic jsou stále v kontaktu s mnoha lékaři uvnitř dobytého území. „Lékaři jsou vyděšení a ztrácí naději,“ říká Tereza Sancristoval, vedoucí krizového týmu Lékařů bez hranic pro Aleppo. „Mají strach z toho, že se stanou terčem odplaty. Poslední dva dny se v komunikaci s námi víceméně jen loučili nebo prosili o evakuaci. Cítí se ponecháni osudu, bez možnosti uniknout.“
  • Lékaři bez hranic jsou připraveni pomáhat civilistům v Aleppu (a obecně v Sýrii), pokud se k nim dostanou. Můžeme dovážet materiál a poskytovat humanitární a zdravotnickou pomoc obyvatelům, pokud se tito lidé dostanou do oblastí, kam mají Lékaři bez hranic přístup, nebo pokud budeme moci vstoupit na území, kde se civilisté nacházejí.

Lékaři bez hranic v Sýrii

V Sýrii Lékaři bez hranic provozují šest zdravotnických zařízení na severu země. Dalších zhruba 150 jich podporují - ať už materiálně či finančně. Ve východním Aleppu podporovali od roku 2014 dodávkami léků a zdravotnickým materiálem zbývajících osm nemocnic a šest zdravotnických center. Poslední dodávku zdravotnického materiálu se jim do této oblasti podařilo dostat v srpnu 2016, kdy bylo na čas uvolněno obléhání. Od té doby už nebylo možné poslat zdravotnický materiál do východního Aleppa. 

V zemi působí Lékaři bez hranic od roku 2009. V našich projektech jsme zde například poskytli 130 300 zdravotnických konzultací, rozdali jsme 3 500 sad materiální pomoci a provedli jsme 7 000 chirurgických zákroků. Náklady na práci v této zemi činily 17,8 milionu €, práce Lékařů bez hranic je v této zemi placená výhradně z prostředků privátních dárců. Abychom si udrželi nezávislost a nestrannost, nepřijímáme žádné peníze od vlád.

{{{ labels.morehistories }}}