10 Květen 17 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vyzývají k důraznější reakci na šíření cholery v Jemenu

Týmy Lékařů bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) v Jemenu přijímají a ošetřují rostoucí počet pacientů s cholerou a akutním průjmovým onemocněním. Celkem jich od konce března zaznamenaly více než 780, počet těchto pacientů dramaticky narostl v uplynulých dvou týdnech.

Lékaři bez hranic proto zřídili centra na léčbu cholery v pěti nemocnicích, kde izolují a ošetřují pacienty s příznaky této nemoci. Konkrétně pomáhají pacientům s cholerou a akutním průjmovým onemocněním v guvernorátech Amrán, Hajja, Al-Dhale‘, Taíz a Ibb. Kromě toho podporují další zařízení, která provozují místní zdravotnické úřady.

„Máme pacienty, kteří přicházejí z mnoha různých okresů, desítky kilometrů vzdálených. Obáváme se, že se nemoc bude dále šířit a vymkne se kontrole. Je potřeba zajistit hladkou spolupráci mezi těmi, kdo poskytují zdravotnickou pomoc, a příslušnými úřady. Jen tak se podaří zajistit rychlou podporu zdravotnickým zařízením a lidem v zasažených oblastech. Je také potřeba navýšit humanitární pomoc, aby se omezilo šíření nemoci a předešlo jejím případným dalším propuknutím,“ uvedl Shinjiro Murata, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu.

Od začátku války v březnu roku 2015 přestalo v Jemenu v důsledku konfliktu fungovat mnoho nemocnic. Od září 2015 řada dalších nemocnic zavřela své brány, jelikož neměly dostatek peněz na provoz a mzdy. Miliony lidí tam mají jen velmi obtížný přístup ke zdravotní péči.  Vzhledem k tomu, jak moc je jemenský zdravotnický systém oslaben, mají Lékaři bez hranic obavy, že místní zdravotnické úřady nebudou schopné šíření cholery zastavit.

Choleru způsobuje bakterie Vibrio cholerae, která nutí buňky tvořící výstelku střeva produkovat velké množství tekutiny, což vede k těžkým průjmům a zvracení. Pacient rychle ztrácí tělesné tekutiny, následkem je dehydratace a šok. Bez léčby může i během několika hodin zemřít. Infekce se šíří požitím kontaminovaného jídla či vody.

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace, která pracuje ve více než 70 zemích světa. V Jemenu přímo poskytují pomoc pacientům ve třinácti nemocnicích a dalších více než 25 jemenských nemocnic podporují.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}