30 Bře 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vyzývají Indii, aby bránila svoji pozici coby „lékárny rozvojového světa“

Lékaři bez hranic v souvislosti s dnešním summitem EU-Indie vyzývají indického premiéra Narendru Módího, aby hájil pozici své země coby „lékárny rozvojového světa“. Tedy, aby odolal tlaku EU na přijetí některých opatření ve vyjednávané obchodní dohodě, která by ohrozila přístup k lékům pro miliony lidí.

Očekává se, že premiér Módí a představitelé EU na dnešním summitu oznámí obnovení letitých vyjednávání ohledně dohody o volném obchodu. Jednání na téměř tři roky prakticky zamrzla, nyní se však zdá, že budou obnovena s řadou sporných bodů k projednání. Patří mezi ně například otázky duševního vlastnictví, které by mohly mít velmi negativní dopad na dostupnost léků, včetně výroby a vývozu cenově dostupných generických léků z Indie.

„Indie je zásadním zdrojem dostupných a život zachraňujících generických léků, na které se spoléhají miliony lidí po celém světě. Jakýkoliv úder lékárně rozvojového světa by měl katastrofální následky,“ řekla Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic. „Lékaři bez hranic, kteří poskytují zdravotní péči ve více než 60 zemích, na generické léky z Indie do značné míry spoléhají. Indické generické léky tvoří dvě třetiny léků, jež používáme k léčbě HIV, tuberkulózy a malárie. Realita je taková, že kdyby nebyly k dispozici generické léky z Indie, nemohli bychom léčit tolik lidí,“ dodala.

Konkrétně Lékaři bez hranic kupují od indických výrobců generik více než 97 % antiretrovirálních léků, které používají při léčbě 230 tisíc lidí s HIV. Pořizují od těchto společností rovněž dvě třetiny léků na léčbu tuberkulózy, jíž léčí u 23 tisíc lidí.

Různé skupiny lidí žijících s HIV, žloutenkou typu C a rakovinou v průběhu let vyvinuly intenzivní tlak a podařilo se jim dosáhnout toho, že z jednání byla odstraněna některá z nejškodlivějších opatření. Mnoho bodů, které by mohly ohrozit dostupnost léků, však zůstává otevřených.

Patří mezi ně prosazování práva na duševní vlastnictví, které – jak navrhuje EU – by mohlo vést k blokování vývozu legitimních léků z Indie do rozvojových zemí. A to v případě, pokud by nadnárodní společnost tvrdila, že je její právo na duševní vlastnictví porušeno. Do soudního sporu by navíc byly zapojeny i třetí strany, jako například Lékaři bez hranic či jiní poskytovatelé zdravotní péče, jen proto, že nakoupily generické léky, u nichž je veden patentový spor. Pokud by se generické léky k lidem nedostaly včas, mohlo by to mít vážné zdravotní důsledky pro lidi trpící mnoha chorobami.

 „Jednání mezi EU a Indií ohledně volného obchodu se mají obnovit a pro dostupnost léků je stále mnoho v sázce“ podotkla Leena Menghaney, vedoucí kampaně za dostupnost léků Lékařů bez hranic v jižní Asii. „ Premiér Módí se na tomto summitu musí pevně postavit Evropě a říci: Ne, Indie nezavře lékárnu pro rozvojový svět – je ohroženo příliš mnoho životů.“

Indie v posledním desetiletí zaujala k patentovému systému vyvážený postoj. Uděluje patentové monopoly řadě nových farmaceutických produktů, zároveň se však snaží o rovnováhu mezi ochranou duševního vlastnictví a zachováním legální flexibility při ochraně práva na zdravotní péči. Díky svým patentovým zákonům a výrobě generických léků je často označována za lékárnu rozvojového světa.

{{{ labels.morehistories }}}