22 Led 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic vyzývají akcionáře společnosti Novartis

Ženeva/Praha, 6. března 2007. V den posledního soudního přelíčení ve věci švýcarské farmaceutické společnosti Novartis proti indickému patentnímu právu společnost Novartis i nadále ignorovala globální protesty žádající stážení žaloby. Mezinárodní humanitární organizace Médecins Sans Frontières/Lékaři bez hranic odsuzuje Novartis za prosazování případu a žádá akcionáře společnosti, aby naléhali na výkonného ředitele Vasella kvůli stažení žaloby proti Indii, jež by mohla ohrozit přístup k nezbytným lékům v celosvětovém měřítku.

Více než 350 000 lidí vyjádřilo obavy z aktivitách společnosti Novartis, včetně arcibiskupa Desmonda Tutu, kongresmana Spojených států amerických Henryho Waxmana, několika členů evropského parlamentu, nastupujícího ředitele Globálního fondu Michela Kazatchkina, bývalé švýcarské prezidentky a předsedkyně komise WHO v oblasti inovace intelektuálního vlastnictví a veřejného zdravotnictví (CIPIH) Ruth Dreifuss, německé ministryně pro rozvoj Heidemarie Wieczorek-Zeul, bývalého mimořádného velvyslance pro problematiku AIDS v Africe Stephena Lewise a autora Johna le Carré. Obavy vyjádřili také skupiny pacientů a neziskové nevládní organizace po celém světě.

„Spoléháme se na cenově dostupné produkty z Indie. Jsme vysoce znepokojeni, že aktivity společnosti Novartis by mohly ovlivnit přístup k cenově dostupným lékům v nejchudších regionech světa, kde pracujeme,“ vyjádřil se Dr. Unni Karunakara, zdravotnický ředitel kampaně ACESS (Přístup k životně důležitým lékům) organizace Lékaři bez hranic. „Využití možností v Indii, povzbuzených pravidly mezinárodního obchodu, je rozhodující a mohlo by sloužit jako model pro jiné země. Pokud ale Novartis uspěje, svět o tyto možnosti přijde - v Indii a eventuálně i jinde.“   

„Při příležitosti výročního zasedání akcionářů společnosti Novartis v Bazilei žádáme akcionáře, aby vyjádřili obavy týkající se důsledků aktivit společnosti v Indii,“ řekl Dr. Christophe Fournier, prezident Mezinárodní rady Lékařů bez hranic. „V době, kdy stále více zdravotnických autorit spoléhá na cenově dostupná generika, je jednoduše nemyslitelné umožnit jedné společnosti, aby ohrozila jednoho z největších dodavatelů na celém světě.“

Včera se konalo soudní přelíčení společnosti Novartis proti indickému patentnímu právu. Přelíčení bylo odročeno na 26. března, společně s druhým soudním procesem zaměřeným na odmítnutí indického patentu na lék společnosti Novartis proti leukémii Glivec/Gleevec (Imatinib). Lékaři bez hranic budou proces pozorně sledovat.

Zvýšená dostupnost a cenová přijatelnost antiretrovirálních léků dovolovala Lékařům bez hranic a jiným organizacím začít léčit pacienty trpící HIV/AIDS po celém světě. Indie je často označována jako „lékárna pro rozvojový svět“. Indické léky momentálně představují minimálně čtvrtinu všech léčiv, které Lékaři bez hranic nakupují, a tvoří páteř programů na léčbu AIDS, ve kterých se léčí 80 000 pacientů ve více než 30 zemích. Přes 80% léků, které Lékaři bez hranic na léčbu AIDS používají, pochází z Indie. 

{{{ labels.morehistories }}}