09 Pro 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic: Útok koalice vedené Saúdskou Arábií na nemocnici Abs v Jemenu nelze ospravedlnit jako „neúmyslnou chybu“

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic je mimořádně znepokojena nedávným prohlášením mluvčího Společného vyšetřovacího týmu pro incidenty v Jemenu (JIAT) ohledně bombardování nemocnice Abs v guvernorátu Hajjah z 15. srpna 2016. Toto veřejné prohlášení nereflektuje  jednání, která po útoku vedli Lékaři bez hranic v Saúdské Arábii s JIAT a představiteli zainteresovaných armád. Lékaři bez hranic rovněž provedli své vlastní vyšetřování, které poskytli úřadům Saúdské Arábie.

V reakci na prohlášení JIAT by Lékaři bez hranic rádi zdůraznili následující:

  1. Nemocnice Abs byla označená velkým logem (rozměry 2 metry x 5 metrů), vyobrazeným na střeše. Nemocnice byla v době útoku v provozu a její poloha byla všeobecně dobře známa.
  2. Automobil, jenž byl terčem útoku, byl ve chvíli, kdy byl bombardován, už uvnitř areálu nemocnice. Auto, které převáželo minimálně jednoho raněného pacienta, projíždělo neobydlenými oblastmi více než 10 kilometrů, než dorazilo do nemocnice. Tam zaparkovalo před vchodem na pohotovost a po několika minutách bylo zasaženo. Není tedy možné, že by vůz byl „ostřelován okamžitě“ po prvním útoku, jak tvrdí v prohlášení JIAT.
  3. JIAT v prohlášení hovoří o sedmi obětech. Útok si ve skutečnosti vyžádal 19 obětí, včetně jednoho pracovníka Lékařů bez hranic. Dalších 24 lidí bylo zraněno.
  4. Koalice vedená Saúdskou Arábií dostávala GPS souřadnice nemocnice ve městě Abs od června 2015, Lékaři bez hranic jí je poskytovali minimálně každé tři měsíce. Naposledy koalici poskytli GPS souřadnice veškerých svých operací v Jemenu (včetně nemocnice Abs) 10. srpna, tedy pouhých pět dní před útokem.

Lékaři bez hranic proto nepovažují tento útok za „omyl“, ale za důsledek toho, že válka je vedena bez respektu k chráněnému postavení nemocnic a civilní infrastruktury.

Válčící strany by měly před leteckým útokem na pohybující se cíl prověřit jeho okolí. Měly by také přijmout veškerá opatření, aby předešly civilním obětem a ničení nemocnic. Nálet na nemocnici Abs ukázal závažnou a nepřijatelnou míru lhostejnosti k těmto pravidlům.

Nálet na nemocnici Abs, který podnikla letadla Saúdské Arábie, je naprosto neospravedlnitelný. Lékaři bez hranic ostře odmítají veřejné vysvětlení útoku, jak ho podal JIAT.  Prohlášení jeho mluvčího znovu ukazuje, že potenciální porušení Mezinárodního humanitárního práva by měly vyšetřovat nezávislé orgány.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}