20 Květen 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic společně s MOAS zachránili během první záchranné akce 369 lidí

Tento víkend bylo při operacích ve Středozemním moři zachráněno více než 6.000 lidí podnikajících zoufalou cestu z Libye do Evropy. Pátrací a záchranná loď MY Phoenix, kterou provozují Lékaři bez hranic (MSF) společně s Organizací na pomoc migrantům překonávajícím moře (MOAS), zachránila 369 z nich. V pondělí brzy ráno tým z lodi MY Phoenix pomohl při záchraně dalších 104 uprchlíků, kteří byli převezeni na obchodní loď.

Dvacetičlenná posádka, zahrnující odborníky na pátrací a záchranné akce, skupinu profesionálních operátorů dronů a lékaře, zahájila první záchrannou akci v neděli odpoledne, ani ne 24 hodin po vyplutí od maltského pobřeží. Zachránění pocházeli především z Eritreje a byly mezi nimi i těhotné ženy a kolem 45 dětí včetně nemluvňat.

„Nic vás nemůže připravit na pohled na 369 lidí napěchovaných v rybářské lodi,“ řekl Chris Catrambone, který společně se svojí ženou Reginou založil MOAS. Lidé na sebe byli v lodi namačkáni tak těsně, že dostávali křeče do nohou a nebyli schopni chodit. Ještě několik hodin po začátku záchranné akce zůstávalo v lodi tolik lidí, že se zdálo, jako by se vůbec nevyprazdňovala.“

O lidi, které MOAS přijala na palubu, se následně postaraly týmy Lékařů bez hranic. Ošetřovaly těhotné, jedince trpící cukrovkou, dehydratací, kožními infekcemi či zraněními, která utrpěli v důsledku násilného zacházení. Všichni zachránění jsou nyní ve stabilním stavu, dostávají potravu, vodu a základní prostředky pro přežití na palubě MY Phoenix.

„Včera jsme zachránili 369 lidí a napomohli k záchraně dalších 104,“ řekl krizový koordinátor Lékařů bez hranic Will Turner. „Loď byla absolutně přeplněná, a když se včera lidé schoulili pod deky ke spánku, nezůstal ani centimetr volný. Rozsah krize je tak srdcervoucí, že bych si přál, abychom mohli udělat více.“

Týmy Lékařů bez hranic v současné době pomáhají v Pozallu na Sicílii při příjmu více jak 800 lidí, kteří přežili víkendovou cestu přes Středozemní moře. Týmy na pevnině poskytují vstupní lékařské vyšetření, zdravotní péči a psychologickou pomoc stovkám uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů v nouzi.

{{{ labels.morehistories }}}