11 Bře 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic rozporují patent společnosti Pfizer na pneumokokovou vakcínu v Indii

Lékaři bez hranic podali v Indii „odpor proti udělení patentu“, aby zabránili americké farmaceutické firmě Pfizer získat ochranu pro pneumokokovou spojenou vakcínu (PCV13). Chtějí tak zajistit, aby pro rozvojové země a humanitární organizace bylo k dispozici víc dostupných verzí tohoto prostředku. Je to poprvé, kdy v Indii nějaká zdravotnická organizace rozporuje udělení patentu na vakcínu (biologicky podobnou látku) a snaží se ochránit životy milionů dětí, které jsou ohroženy smrtícím zápalem plic.

Zápal plic je jednou z hlavních příčin dětských úmrtí. Každý rok mu podlehne téměř jeden milion dětí. Farmaceutické společnosti Pfizer a GlaxoSmithKline (GSK) jsou v současné době jedinými výrobci vakcíny, která by mohla zabránit velkému množství úmrtí. Pfizer nastavil takovou cenu přípravku PCV13 (prodávanou pod názvem Prevenar), že je pro mnoho rozvojových zemí a humanitárních organizací nedostupný. Jak uvádí zpráva Lékařů bez hranic The Right Shot: Bringing down Barriers to Affordable and Adapted Vaccines, vydaná v loňském roce, je nyní 68x dražší očkovat jedno dítě, než tomu bylo v roce 2001. Cena očkování proti zápalu plic tvoří téměř polovinu nákladů na očkování dětí v nejchudších zemích.

„Vakcína proti pneumokoku je nejlépe prodávanou vakcínou na světě. Jen za poslední rok vydělal na jejím prodeji Pfizer více než šest miliard amerických dolarů. Mnoho rozvojových zemí, kde jsou děti pneumokokem ohrožené, si přitom očkování nemůže dovolit,“ říká Dr. Manica Balasegaram, výkonný ředitel kampaně Lékařů bez hranic za dostupnost léků. „Aby bylo možné zachránit další děti před smrtelným zápalem plic, je potřeba, aby na trh vstoupily další firmy, které budou moci nabídnout vakcíny za nižší ceny, než požaduje Pfizer.“

Jeden výrobce vakcín v Indii už oznámil, že může programům veřejného zdraví a humanitárním organizacím, jako jsou Lékaři bez hranic, dodávat očkování proti zápalu plic za šest dolarů na dítě (celková cena za všechny tři dávky). To je téměř polovina současné nejnižší ceny na trhu (10 dolarů na dítě), která je pro omezený počet zemí dostupná skrze dary organizace Gavi, globální aliance pro očkování.

V roce 2015 přijalo všech 193 zemí, které se zúčastnily Světového zdravotnického shromáždění, klíčové usnesení požadující více dostupných vakcín a vyšší transparentnost tvorby jejich cen. „Jen během posledního roku proti vysokým cenám očkování a těžkostem při zavádění nových vakcín na trh vystoupilo více než 50 států, mezi nimi Indonésie, Jordánsko a Tunisko. Už nemůžeme déle čekat na chvíli, kdy budou vakcíny dostupné pro všechny státy,“ říká Balasegaram.


V rámci odporu před udělením patentu – tedy jedné z forem provádění civilního dohledu v rané fázi celého procesu – úřad přezkoumá podklady, které rozporují patentovou ochranu jistých složek léku nebo vakcíny podle indického patentového zákona. Podobný patent jako ten, o který dnes Pfizer v Indii žádá, byl v minulosti zamítnut Evropským patentovým úřadem a v současnosti je předmětem sporu v Jižní Koreji. Patentová žádost společnosti Pfizer zahrnuje metodu, kdy dochází ke spojení 13 serotypů streptokokové vakcíny do jediné dávky.

„Náš odpor před udělením patentu ukazuje, že metoda, již se snaží Pfizer patentovat, je příliš samozřejmá na to, aby si zasloužila indickou patentovou ochranu, a pouze se snaží firmě zajistit monopol na mnoho let dopředu,“ říká Leena Menhaney, vedoucí kampaně Lékařů bez hranic za dostupnost léčiv v jižní Asii. „Indie musí odolat požadavkům farmaceutických společností, které doprovázejí diplomatický nátlak vlády USA a dalších států, naléhajících na to, aby Indie změnila svá patentová pravidla a omezila konkurenceschopnost generických léků. Bezpředmětný patent společnosti Pfizer na vakcínu proti pneumokoku by měl být zamítnut, aby se otevřely dveře výrobě dostupnějších prostředků.“

Po letech bezvýsledného jednání se společností Pfizer s cílem snížit ceny vakcín používaných v projektech Lékařů bez hranic napadá humanitární organizace patentovou žádost firmy v Indii. Chce tak zajistit, aby výrobci, kteří plánují dodávat vakcínu proti pneumokoku, nemuseli ve chvíli, kdy nabídnou dostupnější verzi léčiva, čelit zásadním patentovým překážkám.

„Každých 35 vteřin zabije pneumokok jedno dítě,“ upozorňuje Balasegaram. „Jako lékaři jsme viděli už příliš mnoho obětí a nepolevíme, dokud si nebudeme jisti, že na vakcínu dosáhnou všechny státy.“

{{{ labels.morehistories }}}