31 Čvc 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic považují dohodu TPP za škodlivou pro globální zdraví

Maui/New York/Praha, 24. července 2015 – Zástupci zemí vyjednávajících dohodu o Transpacifickém obchodním partnerství (TPP) musí odstranit škodlivá ustanovení, která mohou nastavit vysoké ceny léků a ohrozit zdraví miliónů lidí na několik desetiletí, prohlásili Lékaři bez hranic/ Médecins Sans Frontières (MSF) v návaznosti na dnes obnovená jednání v Mauina  Havajských ostrovech. Výzva Lékařů bez hranic dnes přichází především proto, že by podle některých ukazatelů mohlo jít o poslední jednání před uzavřením dohody.

Je prokázáno, že současná podoba dohody TPP, kterou USA vyjednávají s dalšími jedenácti zeměmi z pobřeží Pacifiku, by měla zničující dopad na zdraví lidí po celém světě. Dohoda by nejen posílila a prodloužila existující patenty a monopoly na farmaceutické produkty, ale zároveň by umožnila vznik nových. Zatímco ceny patentovaných léků by vzrostly, dostupnost levnějších konkurenčních generických léků by se snížila.

„Opakovaně a co nejdůrazněji upozorňujeme, že se jedná o velmi škodlivou dohodu pro přístup k cenově dostupným lékům,” řekl Manica Balasegaram, výkonný ředitel kampaně ACCESS Lékařů bez hranic. „Ministerstva zdravotnictví, humanitární uskupení jako Lékaři bez hranic a celosvětové zdravotnické programy financované USA jsou při poskytování lékařské péče závislé na cenově dostupných lécích. I přes opakovaná varování ze strany Lékařů bez hranic, jiných expertů a skupin i vyjednávajících zemí zástupci USA prosazují ustanovení, která upřednostňují zisk farmaceutických firem nad potřebami 800 miliónů lidí, kteří se neobejdou bez přístupu k cenově dostupným lékům v zemích TPP.” 

Jedno z velmi znepokojujících ustanovení dohody TPP, známé jako “patentový evergreening”, nutí vlády zemí TPP, aby zaručily farmaceutickým firmám dodatečné patenty pro úpravy existujících léků, a to i pokud modifikace nepřinášejí žádný přínos pro pacienty.  

Američtí vyjednávači také velmi agresivně tlačí na 12letou exkluzivitu dat pro biologickou medicínu, která zahrnuje vakcíny a léky pro léčení nemocí, jako je rakovina či roztroušená skleróza. Tato exkluzivita dat znemožňuje státním regulačním orgánům, aby výrobcům generických léků povolily vstup na trh s dříve vytvořenými klinickými daty.

Pokud farmaceutické firmy prosadí svou, nebudou značkové léky a vakcíny po velmi dlouho dobu vystaveny přímé konkurenci, zatímco pacienti, poskytovatelé zdravotní péče, jako jsou Lékaři bez hranic, a obyvatelé zemí TPP budou čelit zbytečně vysokým cenám. 

  „USA požaduje, aby země zavedly devastující soubor nových obchodních pravidel, která lidem na několik let zásadně znemožní využívat nejnovější pokroky v medicíně, a to jen kvůli zájmům farmaceutických společností,“ řekla Judit Rius, poradce kampaně Lékařů bez hranic ACCESS  „Rozšíření monopolů, které USA prosazuje v dohodě TPP, je nezodpovědné a škodlivé pro veřejné zdraví.”   

Ustanovení, která USA prosazuje, narušují předešlé vládní závazky ke globálnímu zdraví včetně dohody z roku 2007, v které se USA zaručily, že ochrana veřejného zdraví bude součástí budoucích dohod o volném obchodu s rozvojovými zeměmi.

„USA ve své politice obchodování upustila od původních závazků týkajících se ochrany veřejného zdraví, ” řekla Rius. „Dohoda TPP, která se může stát výchozím nastavením pro další obchodní dohody, zemím odpírá nárok na vyvažování obchodních zájmů a zdravotních potřeb lidí. Jedná se o právo zakotvené v mezinárodních obchodních pravidlech. Tento týden mají vyjednávači možná poslední možnost zmírnit potenciální zničující následky TPP. Žádáme zástupce jednotlivých vyjednávajících států, aby ochránili přístup k lékům a napravili nejškodlivější ustanovení v Transpacifické dohodě o volném obchodu.“

{{{ labels.morehistories }}}