07 Dub 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic posilují své týmy bojující proti ebole v Demokratické republice Kongo

Kinshasa/Praha, 1. září 2014 – První týmy Lékařů bez hranic dorazily do oblasti Boende před 14 dny, dalších 17 specialistů, lékařů, sester, logistiků, farmaceutů a odborníků na vodu a sanitaci je posílilo na konci minulého týdne. Ti by měli v příštích dnech vybudovat léčebné centrum pro pacienty s příznaky eboly. Dalším, neméně důležitým úkolem bude osvěta mezi komunitami. Na místo už bylo odesláno 13 tun materiálu, dalších 15 tun bude následovat v příštích dnech, což celkem představuje 70 metrů krychlových logistického a zdravotnického materiálu. Lékaři bez hranic jsou však znepokojeni skutečností, že na místě není k dispozici mobilní laboratoř.

Lékaři bez hranic vybudují léčebné centrum pro pacienty s příznaky eboly v epicentru epidemie Lokolii. Jedná se o mimořádný úkol, protože toto centrum by mělo poskytnout veškeré záruky kontroly. „Léčebné centrum je zařízené podle specifických pravidel, aby bylo možné zabránit přenesení viru mimo zařízení. Vše podléhá přísné kontrole. Kdo vstoupí do rizikové zóny, nemůže ji jen tak opustit, a to vyžaduje náročná logistická opatření,“ vysvětluje Jeroen Beijnsberger, zdravotnický koordinátor Lékařů bez hranic. 

Lékaři bez hranic jsou však znepokojeni skutečností, že na místě není dostupná mobilní laboratoř. „V posledních dnech jsme kvůli ní kontaktovali několik aktérů, ale zdá se, že v tuto chvíli ji nikdo není schopný dát k dispozici. Přestavuje to opravdu vážný problém,“ říká Jeroen Beijnsberger. Mobilní laboratoř totiž může potvrdit nebo vyvrátit přítomnost viru ebola v krvi za několik hodin, což umožní pacientovi s negativním výsledkem co nejdříve opustit léčebné centrum a snížit tak riziko nákazy. Bez této laboratoře musejí podezřelí pacienti zůstat ve středisku několik dní. Ebolové centrum by tak mohlo být zavalené množstvím pacientů. „Žádáme všechny aktéry, aby se pokusili co nejrychleji najít nějaké řešení, v tuto chvíli jde o absolutní prioritu,“ zdůrazňuje Jeroen Beijnsberger.

Od počátku zásahu jsou rovněž klíčové osvětové aktivity. „Je nutné, aby všichni lidé v zasažené komunitě pochopili, že by se měli odebrat do léčebného centra, jakmile se u nich objeví příznaky nemoci. Je to důležité pro ně i jejich blízké.“ Vhodná zdravotní péče může člověku pomoci, aby s virem lépe bojoval a zvýšil svou šanci na uzdravení. „V našem zařízení nabízíme zdravotní péči, léky, rehydratujeme pacienty a dodáváme jim výživu. Jejich tělo musí být pro boj s virem dost silné,“ dodává Jeroen Beijnsberger. Zároveň je to jediný způsob, jak ochránit rodinu a blízké pacienta před možnou nákazou.

{{{ labels.morehistories }}}