16 Pro 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic posílají zdravotnický materiál zraněným, kteří byli evakuováni z východního Aleppa

Týmy Lékařů bez hranic z operačních center v Barceloně a Paříži jsou v terénu, poskytují pomoc a reagují na humanitární evakuaci východního Aleppa. Zdravotnické a logistické týmy včera provedly první vyhodnocení potřeb v oblasti.

Lékaři bez hranic rovněž posílají první zásilku 17 metrů krychlových léků a zdravotnického materiálu do nemocnice v Aqrabatu. Tato nemocnice je hlavním místem, které přijímá evakuované raněné z východního Aleppa. Nachází se šest kilometrů od Atmahu, kde mají Lékaři bez hranic zásobovací sklad.

Vedle 45 tun zdravotnického materiálu, který je připraven k odeslání, je k dispozici také 700 sad nepotravinové pomoci. Na přípravě dalšího 1 000 kusů pracujeme.

Čtěte také: Lékaři bez hranic vyzývají všechny strany konfliktu, aby ušetřily životy civilistů uvázlých v bitvě o Aleppo

Tři týmy Lékařů bez hranic dnes navštívily Sarmadu a Al Atareb, aby vyhodnotily situaci nových vnitřně vysídlených obyvatel a identifikovaly rozsah potřeb základní zdravotní péče, příbytků a nepotravinové pomoci.

Zdravotnický personál, který je v kontaktu s Lékaři bez hranic, informoval, že lidé přijíždějící z pět měsíců obléhaného Aleppa jsou v otřesném stavu.

Zdravotníci, které Lékaři bez hranic na východě Aleppa podporují, jsou v bezpečí a podílejí se na evakuaci zraněných a nemocných.

Tisíce civilistů stále čekají, až budou moci opustit východní Aleppo. Mezinárodní výbor červeného kříže předpovídá, že evakuace zabere několik dní. Nové bezpečnostní incidenty dnes zastavily evakuaci. Autobusy převážející civilisty, se dostaly v Alrashdeenu pod palbu a musely se vrátit do východního Aleppa.

Lékaři bez hranic v Sýrii

V Sýrii Lékaři bez hranic provozují šest zdravotnických zařízení na severu země. Dalších zhruba 150 jich podporují - ať už materiálně či finančně. Ve východním Aleppu podporovali od roku 2014 dodávkami léků a zdravotnickým materiálem zbývajících osm nemocnic a šest zdravotnických center. Poslední dodávku zdravotnického materiálu se jim do této oblasti podařilo dostat v srpnu 2016, kdy bylo na čas uvolněno obléhání. Od té doby už nebylo možné poslat zdravotnický materiál do východního Aleppa. 

V zemi působí Lékaři bez hranic od roku 2009. V našich projektech jsme zde například poskytli 130 300 zdravotnických konzultací, rozdali jsme 3 500 sad materiální pomoci a provedli jsme 7 000 chirurgických zákroků. Náklady na práci v této zemi činily 17,8 milionu €, práce Lékařů bez hranic je v této zemi placená výhradně z prostředků privátních dárců. Abychom si udrželi nezávislost a nestrannost, nepřijímáme žádné peníze od vlád. Pokud chcete Lékaře bez hranic podpořit, můžete to udělat zde.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}