13 Květen 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic posílají do Nepálu další týmy a zdravotnický materiál

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) vysílá 8 týmů na pomoc lidem postiženým zemětřesením, které v sobotu před polednem zasáhlo Nepál.

  • Čtyři týmy Lékařů bez hranic vyrazily dnes ráno z indického státu Bihár a nyní si na hranicích s Nepálem vyřizují vstup do země. Odtud se vydají rovnou do postižených oblastí.
  • Chirurgický tým, který tvoří 8 zkušených spolupracovníků, odletěl dnes odpoledne z Bruselu do Káthmándú. Tým zde postaví chirurgickou jednotku a zahájí provoz mobilní kliniky, se kterou bude vyrážet za postiženými obyvateli v odlehlých oblastech.
  • Do údolí Káthmándú míří rovněž jeden tým z indického Dillí, který už byl dříve na cestě, ale kvůli následným otřesům byl přesměrován zpět do Indie. Tým by měl na místo dorazit dnes večer a po příletu začne okamžitě poskytovat lékařskou pomoc.
  • Další týmy Lékařů bez hranic míří do Nepálu z Japonska a Holandska. Kromě zdravotnického materiálu s sebou vezou vybavení na zajištění pitné vody a sanitace.
  • Lékaři bez hranic rovněž na místo neštěstí posílají letecky 3.000 krizových sad se zdravotnickými potřebami a další humanitární pomocí.

Zemětřesní o magnitudu 7,8 zasáhlo údolí Káthmándú v sobotu. Rozsah škod zatím není znám, ale první zprávy udávají, že se v Káthmándú a okolí zřítila řada domů a budov. Otřesy byly silně cítit také na severu Indie ve státech Bihár a Uttarpradéš.

{{{ labels.morehistories }}}