03 Zář 09 15 Zář 17

Lékaři bez hranic ošetřují libyjské uprchlíky na ostrově Lampedusa

Minulý týden přistála na italském ostrově Lampedusa loď s pěti ilegálními migranty, kteří se plavili přes moře do Evropy. Zbylých 73 pravděpodobně tuto cestu nepřežilo. Lékaři bez hranic okamžitě ošetřili skupinu mužů a žen,kteří se jako jeidní zachránili. Mnoho z nich má vážné zdravotní problémy, jako následek jejich plavby do Itálie.

Utrpěli emoční šok,” říká Licia Pera, zdravotní sestra Lékařů bez hranic, která ošetřovala uprchlíky po jejich přistání. Měli nízký krevní tlak a svaly tak slabé, že se skoro nemohli hýbat. Na tělech měli popáleniny a trpěli silnými bolestmi břicha a svalů. Zoufale potřebovali lékařskou pomoc.”

Na celé dny zahnáni na moře

Loď vyplula z Libye na konci července. Po několika dnech ztratila kurs a došlo jí palivo, jídlo a voda. Migranti byli celé dny unášeni mořskými proudy, než byli konečně zachráněni a převezeni na Lampedusu, kde mají Lékaři bez hranic své pracovníky. Pět zachráněných uprchlíků vypovědělo, že všichni ostatní během cesty zahynuli. Dvě těhotné ženy porodily mrtvé děti předtím, než samy zemřely.

Riskantní cesta s tragickým koncem

Vloni přistálo na Lampeduse okolo 30 000 migrantů a azylantů.  Do října, kdy museli Lékaři bez hranic ostrov opustit, ošetřili skoro 1500 migrantů. Letos se počet ošetřených dramaticky snížil. Od návratu do terénu v dubnu prošlo zdravotnickým výběrem méně než 150 migrantů. Počet těch, kteří se doplaví až na pevninu, je zoufale nízký a Lékaři bez hranic jsou znepokojeni tím, co se stane migrantům, kteří se do Itálie nedostanou.

Příběh z Lampedusy ukazuje, jak riskantní tyto cesty mohou být a jak tragicky mohou skončit. Situaci nenapomáhá ani strategie italské vlády, která brání lodím v přistání na pevnině, bez možnosti lékařské péče nebo možnosti podat žádost o azyl jim přikazuje návrat do Libye. Pacienti v Lampeduse a na Maltě uvádí, že v Libyi musí žít v extrémně krutých podmínkách plných nelidského zacházení.

Třetina migrantů pochází z oblasti Afrického rohu

Ilegální migranti a azylanti utíkají přes Středozemní moře do Evropy před konfliktem, násilím a extrémní chudobou. V roce 2008 přišla třetina migrantů, kteří přistáli na Lampeduse, z Afrického rohu. Lékaři bez hranic působí v mnoha zemích původu těchto migrantů a jsou svědky podmínek, které je nutí přejít poušť a Středozemní moře, aby nalezli bezpečí a azyl v Evropě. V důsledku stále přísnější emigrační politiky v evropských zemích se migranti a azylanti vydávají na ještě nebezpečnější cestu a riziko ohrožení života je větší.

Zdravotní péče probíhá již od roku 2002

Lékaři bez hranic poskytují akutní lékařskou péči ilegálním migrantům a azylantům na Lampeduse od roku 2002. V říjnu 2008 byla organizace nucena opustit ostrov poté, co italské úřady neobnovili oboustrannou dohodu. Do této oblasti se pak Lékaři bez hranic vrátili v dubnu 2009.

{{{ labels.morehistories }}}