27 Čvn 17 15 Zář 17

Lékaři bez hranic obnovují své aktivity v Somálsku

Čtyři roky poté, co Lékaři bez hranic museli stáhnout své týmy ze Somálska, je humanitární organizace zpět na místě a léčí pacienty. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví znovu poskytuje podporu v mudugužské oblastní nemocnici v somálském severním Galkayo v regionu Puntland.

S nemocničním oddělením péče o podvyživené začali Lékaři bez hranic spolupracovat v květnu, na pediatrickém oddělení pomáhají od června. Zdravotníci přijmou na oddělení péče o podvyživené v průměru 10 nových pacientů denně. Ošetřili už 349 dětí mladších pěti let trpících těžkou akutní podvýživou a v jeden den se počet těchto pacientů vyšplhal dokonce na 111. Dále přijali celkem 201 dětí na izolaci z důvodu spalničkové nákazy. Lékaři bez hranic také od začátku června hospitalizovali 100 dětí na pediatrickém oddělení a poskytli 2 297 ambulantních ošetření dětí.

Lékaři bez hranic po celou dobu své nepřítomnosti, kdy se před čtyřmi lety po sérii mimořádně závažných útoků na své zaměstnance ze Somálska stáhli, monitorovali v zemi situaci. Znovu také navázali spolupráci s příslušnými úřady, aby mohli posoudit, zda podmínky v zemi umožňují zdravotníkům pracovat v bezpečném prostředí a jestli je možné v pořádku doručovat humanitární asistenci. Lékaři bez hranic dnes opět vyzývají všechny strany konfliktu, aby podpořily jejich zdravotnickou pomoc somálskému lidu a respektovaly bezpečí humanitárních pracovníků, kteří riskují své životy, aby pomohli místní komunitě.

Návrat Lékařů bez hranic do Somálska je po předchozích zkušenostech opatrný a postupný. Plánované zdravotnické a humanitární programy v Puntlandu budou z počátku omezené. Přítomnost Lékařů bez hranic v Somálsku, rozsah jejich podpory a potenciální rozšíření jejich aktivit do dalších oblastí bude záviset na přijetí a aktivní pomoci od úřadů a komunity, kterým Lékaři bez hranic pomáhají. 

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}